ΔΙΕΘΝΗ

Ιρακινοί διαδηλωτές κατά της ιρανικής κατοχής

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2011, 14:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιρακινοί διαδηλωτές κατά της ιρανικής κατοχής
Facebook Twitter Whatsapp
Αρκετές χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαγδάτη, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ για να ζητήσουν τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής επτά μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Αρκετές χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαγδάτη, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ για να ζητήσουν τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής επτά μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Φορώντας μπλουζάκια και καπελάκια με τα χρώματα της ιρακινής σημαίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της συνοικίας Σαντρ Σίτι στη βορειοανατολική Βαγδάτη, σε μια επίδειξη δύναμης του κόμματος του Μοκτάντα Σαντρ και ενώ οι Ιρακινοί διερωτώνται για μια ενδεχόμενη παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

"Όχι στην κατοχή, όχι στο Ισραήλ", φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ορισμένοι έκαιγαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της Φάτιμα, της κόρης του προφήτη Μωάμεθ, μιας από τις πιο σεβαστές μορφές για τους σιίτες. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας είχε αναπτυχθεί γύρω από το σημείο της συγκέντρωσης. Ο στρατός και η αστυνομία πραγματοποιούσαν ελέγχους στις εισόδους της συνοικίας, ενώ μέλη του κινήματος του Σαντρ εγγυώνταν την ασφάλεια στο εσωτερικό.

Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή στη χώρα, ο αμερικανικός στρατός αριθμεί ακόμη 45.000 άνδρες στο Ιράκ που μετέχουν στην εκπαίδευση της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να έχουν φύγει από το Ιράκ μέχρι στο τέλος της χρονιάς.

Απέναντι στη συνέχιση των βίαιων αιματηρών επεισοδίων, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε στις 11 Μαΐου τη διεξαγωγή συνόδου μεταξύ όλων των πολιτικών κινημάτων της χώρας για να εξεταστεί το ευαίσθητο θέμα μιας ενδεχόμενης παράτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Ωστόσο ο Σαντρ απείλησε πρόσφατα ότι θα αναστείλει τη διακοπή της δράσης της ισχυρής πολιτοφυλακής του, αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν φύγουν την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί. Ο στρατηγός Μπαμπακέρ Ζεμπαρί, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, είχε κρίνει πριν από ένα χρόνο πρόωρη την αμερικανική αποχώρηση δηλώνοντας ότι ο στρατός δεν θα είναι έτοιμος να εκτελέσει πλήρως την αποστολή του πριν από το 2020.