ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία υπόσχεται 175 εκατ. δολάρια για την «αραβική άνοιξη»

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2011, 22:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Βρετανία υπόσχεται 175 εκατ. δολάρια για την «αραβική άνοιξη»
Facebook Twitter Whatsapp

Η Βρετανία αποδέσμευσε από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσό ίσον με 175 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια (δηλαδή 110 εκατομ.στερλίνες), για να έχουν υλική υποστήριξη οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στα αραβικά κράτη, στα οποία έχει εκδηλωθεί μία δημοκρατική μεταβολή, ανέφερε σήμερα στη Ντοβίλ (Γαλλία) ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον. Στη Ντοβίλ γίνεται η σύνοδος κορυφής των Οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου.

Η Βρετανία αποδέσμευσε από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσό ίσον με 175 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια (δηλαδή 110 εκατομ.στερλίνες), για να έχουν υλική υποστήριξη οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στα αραβικά κράτη, στα οποία έχει εκδηλωθεί μία δημοκρατική μεταβολή, ανέφερε σήμερα στη Ντοβίλ (Γαλλία) ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον. Στη Ντοβίλ γίνεται η σύνοδος κορυφής των Οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το κονδύλι αυτό κατανέμεται σε 70 εκατομμύρια στερλίνες υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης, και 40 εκατομμύρια στερλίνες υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

"Συνάδει με τα συμφέροντα της Βρετανίας, να έχουν υποστήριξη τα λαϊκά αιτήματα στον αραβικό κόσμο" (...) "γιατί, αλλιώς, θα έχουμε την αποσταθεροποίηση στις πύλες της Ευρώπης", σχολίασε ο εκπρόσωπος.

 
Στο μεταξύ, οι ηγέτες των Οκτώ πλουσιοτέρων κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) ενημερώθηκαν γραπτώς από το ΔΝΤ, σήμερα στη Ντοβίλ ότι, "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενισχύσει με ένα ποσό, που μπορεί να φθάσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια--με τη μορφή δανείων--τα αραβικά κράτη στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, που θα ζητήσουν κάτι τέτοιο. Τούτο μπορεί να γίνει, επειδή οι ταμειακές ανάγκες των εν λόγω κρατών από την πλευρά του ΔΝΤ προϋπολογίζονται σε τουλάχιστον 160 δισ.δολάρια ΗΠΑ για την τριετία 2011-13, κατά πλειοψηφία εξασφαλισμένα πάντως γιαυτά τα κράτη από τους παραδοσιακούς παρόχους κεφαλαίων.

Την παρούσα 10ετία, στις περιοχές αυτές πρέπει να δημιουργηθούν 50 ως 75 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ώστε να καταπολεμηθεί δραστικά η ανεργία".