ΔΙΕΘΝΗ

Xριστόφιας: Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2011, 10:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Xριστόφιας: Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας
Facebook Twitter Whatsapp
«Ο στόχος της δικής μου υποψηφιότητας και της δικής μου προεδρίας, είναι ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας, ο τερματισμός της απαράδεκτης κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και κάθε έννοια δικαιοσύνης και δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην Αδελαΐδα.
«Ο στόχος της δικής μου υποψηφιότητας και της δικής μου προεδρίας, είναι ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας, ο τερματισμός της απαράδεκτης κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και κάθε έννοια δικαιοσύνης και δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην Αδελαΐδα. Ο κ. Χριστόφιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας και βρίσκεται στη Μελβούρνη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία.

Σήμερα, θα γίνει δεκτός από τον πολιτειακό κυβερνήτη της Βικτώριας, θα τον δεξιωθεί ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τεντ Μπέϊλιου και θα μιλήσει σε ανοικτή πανομογενειακή συγκέντρωση στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης.

Αύριο, θα δώσει συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για το Σίδνεϊ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας μαζί με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Νοτίου Αυστραλίας, Μάϊκ Ραν, έθεσαν τον θεμέλιο λίθο για τη νέα αίθουσα του Οικήματος της Κυπριακής Κοινότητας της Νοτίου Αυστραλίας, στην Αδελαΐδα.

Μετά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος σε πλήθος μελών της κυπριακής κοινότητας και της ελληνικής αδελφότητας που κατέκλυσαν το Οίκημα, είπε: «είστε πραγματικοί Κύπριοι και Έλληνες και την ίδια ώρα τιμάτε τη χώρα που ζείτε, είστε δραστήριοι στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Με τη βοήθεια του πολιτειακού πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του οικοδομείται κτίριο. Εμείς οι Κύπριοι το έχουμε στο αίμα μας να είμαστε δημιουργικοί. Καταθέσαμε τον θεμέλιο λίθο με τον πρωθυπουργό. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου διότι συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από πολλούς Κύπριους, γνωρίζει τον αγώνα της Κύπρου και τον συνεχίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει και ως ηγέτης του Εργατικού κόμματος στην Αυστραλία και ως πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας. Είναι θερμός υποστηρικτής του αγώνα της Κύπρου. Δεν είναι ενάντια στους Τουρκοκύπριους ή στον τουρκικό λαό, αλλά ενάντια σε ηγεσίες που ακολουθούν επεκτατικές πολιτικές κατά της Κύπρου και ηγεσίες που έχουν αρπάξει την ευκαιρία από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄».

Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι η αποκατάσταση της πατρίδας θα γίνει μόνο με την επανένωση της Κύπρου «στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια λύση βιώσιμη και λειτουργική που να μπορεί να θρέψει ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

Επεσήμανε ότι «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν είναι εχθροί μας -και έχω κατηγορηθεί πολύ για αυτό που λέω- είναι αδέλφια μας. Είναι Κύπριοι όπως και εμείς. Γι΄ αυτό και εξεγείρονται σήμερα ενάντια στην παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία, τους οποίους κουβαλά για να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του κυπριακού πληθυσμού. Είναι έγκλημα πολέμου και άρχισαν οι Τουρκοκύπριοι να το καταδικάζουν ανεπιφύλακτα και πολύ δυναμικά διότι νιώθουν ότι χάνουν την κυπριακή τους ταυτότητα. Έχουν την ίδια ψυχοσύνθεση και τα ίδια ήθη και έθιμα με τους Ελληνοκύπριους και όσοι συμπεριφέρονται εθνικιστικά και σοβινιστικά -είτε Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί είτε Τουρκοκύπριοι είναι- εγκληματούν ενάντια στην ίδια την πατρίδα τους. Αυτούς τους θεωρώ αυτόχειρες και οδηγούν σε αυτοκτονία τον τόπο και το λαό μας».

Τέλος, ανέφερε ότι γίνονται σοβαρές κινήσεις, παρά την οικονομική κρίση, έτσι ώστε σύντομα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις εκπομπές του ΡΙΚ. Αυτό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «δεν είναι δώρο, είναι υποχρέωση της κυπριακής πολιτείας προς τους ανθρώπους που το « ‘Δεν Ξεχνώ’ το κρατάνε πολύ ψηλά».