ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπερλουσκόνι «σόκαρε» Ομπάμα και Ιταλία

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2011, 12:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Μπερλουσκόνι «σόκαρε» Ομπάμα και Ιταλία
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατήγγειλε σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, «τη δικτατορία των δικαστών της αριστεράς», σε κατ΄ιδίαν συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αντέδρασε ψυχρά και με έκπληξη.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατήγγειλε σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, «τη δικτατορία των δικαστών της αριστεράς», σε κατ΄ιδίαν συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αντέδρασε ψυχρά και με έκπληξη. Οι «κόκκινοι» δικαστές έχουν γίνει εμμονή για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές δίκες στην Ιταλία για σύγκρουση συμφερόντων και για τη σχέση του με μια ανήλικη.Για το λόγο αυτό έχει πολλαπλλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον τους.

Λόγω της επιμονής του να μιλάει γι΄αυτούς στον πρόεδρο της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο, σε μια σύνοδο κορυφής αφιερωμένη σε σημαντικά διεθνή θέματα όπως ο πόλεμος στη Λιβύη, ο Μπερλουσκόνι είναι σήμερα περίγελως σχεδόν όλου του Τύπου της Ιταλίας.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν είχε ακόμα τετ α τετ συνάντηση με τον Ομπάμα, πλησίασε με το φωτογράφο του τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ήταν καθισμένος στο μεγάλο τραπέζι στην αίθουσα της συνόδου, χτυπώντας τον ελαφρά στον ώμο.

«Παρουσιάσαμε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και για μάς είναι θεμελιώδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου, μια δικτατορία δικαστών της αριστεράς», είπε ο Μπερλουσκόνι. Τα σχόλιά του αυτά κατέγραψαν τηλεοπτικές κάμερες που βρίσκονταν κοντά.

Μπροστά στον απαθή πρόεδρο ο ιταλός πρωθυπουργός συνέχισε: «Μού έκαναν 31 δίκες και αθωώθηκα σε όλες». Επί δυο λεπτά μιλούσε στον ελαφρώς έκπληκτο Ομπάμα, ο οποίος σύμφωνα με τις εφημερίδες, στο διάστημα αυτό είχε τα χείλη σφιγμένα.

Αντιδράσεις στην Ιταλία

«Δε γνωρίζω εάν ο Μπερλουσκόνι θα ζητήσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ», ειρωνεύτηκε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης) Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Είναι πολύ σοβαρό να υπονομεύεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης μπροστά σε έναν από τους ισχυρότερους άνδρες του πλανήτη», δήλωσε ο Λούκα Παλαμάρα, πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Δικαστικών Ιταλίας (Anm).

Ο πρώην δικαστικός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», ευχήθηκε «να υπενθύμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον κ. Μπερλουσκόνι πως φέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο Στρος-Καν οδηγήθηκε στην φυλακή" για την καταγγελία μιας απόπειρας βιασμού, ενώ "η υπόθεση της μαροκινής Ρούμπι Καρίμα στην Ιταλία κατέληξε στην βουλή».

«Ο Σίλβιο (Μπερλουσκόνι) έχασε την αίσθηση του μέτρου. Ποιος ξέρει τι άλλο είπε και δεν το ακούσαμε», πρόσθεσε ο κεντρώος Πιερφερντινάντο Καζίνι. Μια από τις λίγες φωνές που υψώθηκαν προς υπεράσπιση του ιταλού πρωθυπουργού είναι αυτή του κεντροδεξιού γερουσιαστή Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ο οποίος θεωρεί ότι «μετά από τόσες κατηγορίες σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του μετανοημένου μαφιόζου Γκάσπαρε Σπατούτσα, πρέπει να αναγνωρισθεί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του».

Πολλές εφημερίδες εμφανίζονται σήμερα δηκτικές: «Να ένας πρωθυπουργός που χρησιμοποιεί τη διεθνή σκηνή για να βλάψει τη χώρα του, δυσφημίζοντάς την σε ηγέτες μεγάλων δημοκρατιών».