ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αυξάνονται τα κρούσματα από το επικίνδυνο βακτηρίδιο

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2011, 15:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερμανία: Αυξάνονται τα κρούσματα από το επικίνδυνο βακτηρίδιο
Facebook Twitter Whatsapp
Σε επιδημία τείνει να εξελιχθεί το νέο επικίνδυνο βακτηρίδιο στη Γερμανία, που βρίσκεται σε αγγουράκια Ισπανίας, αφού μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί πάνω από 270 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο.
Σε επιδημία τείνει να εξελιχθεί το νέο επικίνδυνο βακτηρίδιο στη Γερμανία, που βρίσκεται σε αγγουράκια Ισπανίας, αφού μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί πάνω από 270 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο.
Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

Στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας έχουν καταγραφεί συνολικά 276 κρούσματα ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 214, την ώρα που κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση καταγράφονται 50 με 60 τέτοιες περιπτώσεις. Καθώς οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA).

Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία. Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτές λαχανικών στη Δανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόρια τα αγγούρια αυτά, ενώ παράλληλα συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Ισπανοί: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς»

Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως οι υγειονομικές αρχές της χώρας δεν ευθύνονται για την εξάπλωση του βακτηριδίου, αφού τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η υπουργός Γεωργίας , Ρόσα Αγκιλάρ: «Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση (των αγγουριών με το βακτήριο) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους».

«Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους», τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα».