ΔΙΕΘΝΗ

Σαρκοζί: Δεν υπάρχει ένταση Γαλλίας-Τυνησίας για τους πρόσφυγες

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2011, 18:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σαρκοζί: Δεν υπάρχει ένταση Γαλλίας-Τυνησίας για τους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν «εντάσεις» μεταξύ Τύνιδας και Παρισιού για το θέμα των μεταναστών, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της συνόδου της G8 στην Ντοβίλ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν «εντάσεις» μεταξύ Τύνιδας και Παρισιού για το θέμα των μεταναστών, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της συνόδου της G8 στην Ντοβίλ. «Όλα αυτά αξίζει να συζητηθούν και να διευθετηθούν. Δεν υπάρχει ένταση για το θέμα και μπορώ να σας πω ότι ο πρωθυπουργός της Τυνησίας επιθυμεί να μπορέσω να επισκεφθώ γρήγορα τη χώρα του, κατόπιν πρόσκλησής του», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εδώ και καιρό πιστεύω ότι ο νότος και ο βορράς της Μεσογείου θα πρέπει να χειριστούν από κοινού τα μεταναστευτικά κύματα και τα αναπτυξιακά θέματα», τόνισε.

Όσοι έχουν την ευθύνη και το αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να εγκύψουν στο θέμα της μετανάστευσης, εκτίμησε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας: "Για παράδειγμα, οι Τυνήσιοι φίλοι μας θέλουν να εκπαιδεύσουμε τους καλύτερους τους και έχουν δίκαιο και θα χαρούμε πολύ να τους εκπαιδεύσουμε έστω και επειδή αυτή η εκπαίδευση επιτρέπει να αναπτύσσεται και να διατηρείται η αγάπη για τα γαλλικά στην Τυνησία. Όμως ταυτόχρονα, όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται δέκα χρόνια για να σπουδάσει κάποιος ιατρική. Και σε δέκα χρόνια, κάνουν γνωριμίες (...). Ο στόχος δεν είναι όλοι οι Τυνήσιοι φοιτητές ιατρικής να γίνουν γιατροί στη Γαλλία", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά της επειδή η Γαλλία και η Ιταλία δεν φροντίζουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των 20-30.000 Τυνήσιων προσφύγων που έφυγαν από τη χώρα μετά τη λαϊκή εξέγερση της 14ης Ιανουαρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες το Παρίσι πολλαπλασίασε τους ελέγχους και τον επαναπατρισμό των προσφύγων, προκαλώντας την οργή της αριστερής αντιπολίτευσης και των οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που φτάνουν με πλοιάρια στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα επιδιώκουν να μεταβούν στη Γαλλία όπου σήμερα διαμένουν περίπου 600.000 Τυνήσιοι.