ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Ένοπλοι, μέλη φυλών βεδουίνων, απέκλεισαν δρόμους

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2011, 12:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Ένοπλοι, μέλη φυλών βεδουίνων, απέκλεισαν δρόμους
Facebook Twitter Whatsapp
Ένοπλοι βεδουίνοι κεντρική οδική αρτηρία η οποία οδηγεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας την Παρασκευή προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου να αποφυλακίσει συγγενείς τους, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.
Ένοπλοι βεδουίνοι κεντρική οδική αρτηρία η οποία οδηγεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας την Παρασκευή προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου να αποφυλακίσει συγγενείς τους, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει τους δρόμους από το αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης η οποία εξανάγκασε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά αστυνόμευση στο Σινά.

Το επεισόδιο ενδέχεται να πλήξει περαιτέρω τον τουρισμό, ένα σημαντικό τομέα της αιγυπτιακής οικονομίας. Ο αποκλεισμός άρχισε το μεσημέρι, όταν δεκάδες ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και τοποθέτησαν οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο Ουέντι Φέιραν, κοντά στον Κόλπο του Σουέζ.

Οι οπλοφόροι, μέλη μιας βεδουίνικης φυλής, πυροβολούσαν σποραδικά στον αέρα καθώς εκατοντάδες οχήματα που είτε κατευθύνονταν στο Σαρμ ελ Σέιχ ή εγκατέλειπαν το θέρετρο σχημάτιζαν αλυσίδες χιλιομέτρων. Πολλοί εποχούμενοι ήταν οργισμένοι και φοβισμένοι, πάντως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Γυναίκες και παιδιά έκλαιγαν, το νερό και τα τρόφιμα που είχαμε εξαντλήθηκαν», είπε ο Μοχάμεντ Τόλμπα, ο οποίος προσπαθούσε να επιστρέψει από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Μανσούρα, βόρεια του Καΐρου.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο στρατός διαπραγματευόταν με τους ενόπλους για να ανοίξει ξανά ο δρόμος ενώ άνδρες του έδιναν εντολές στους οδηγούς να αναστρέφουν τα οχήματά τους. Πρόσθεσαν ότι οι βεδουίνοι θέλουν να απελευθερωθούν από τις φυλακές συγγενείς τους που είχαν καταδικαστεί επί των ημερών του Μουμπάρακ.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ επισκέφθηκε πρόσφατα το Σινά κι υποσχέθηκε να εξετάσει τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής, αλλά οι βεδουίνοι λένε ότι ουδεμία από τις υποσχέσεις τις οποίες έκανε εκπληρώθηκε.