ΔΙΕΘΝΗ

Λίγο πριν την πολιτική κρίση η Λετονία

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2011, 10:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λίγο πριν την πολιτική κρίση η Λετονία
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, δήλωσε χθες με τηλεοπτικό διάγγελμα ότι, «ενδέχεται να προκηρύξει δημοψήφισμα», ζητώντας την έγκριση για διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο προ ημερών εμπόδισε την εισαγγελία να κάνει κατ' οίκον έρευνα για σημαίνοντα βουλευτή με δράση επιχειρηματική, ενεχόμενο σε ερευνώμενη από την αστυνομία υπόθεση διαφθοράς.
Ο πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, δήλωσε χθες με τηλεοπτικό διάγγελμα ότι, «ενδέχεται να προκηρύξει δημοψήφισμα», ζητώντας την έγκριση για διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο προ ημερών εμπόδισε την εισαγγελία να κάνει κατ' οίκον έρευνα για σημαίνοντα βουλευτή με δράση επιχειρηματική, ενεχόμενο σε ερευνώμενη από την αστυνομία υπόθεση διαφθοράς. Συνταγματικά, ο πρόεδρος στη Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ, μπορεί να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα.

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη: εάν με το δημοψήφισμα δοθεί η άδεια διάλυσης του κοινοβουλίου, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν αμέσως οι βουλευτικές εκλογές.

Όμως, εάν με το δημοψήφισμα δε δοθεί η άδεια διάλυσης του κοινοβουλίου, τότε πρέπει ο πρόεδρος αμέσως να παραιτηθεί.

Το λετονικό κοινοβούλιο εξελέγη πέρυσι τον Οκτώβριο.