ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Λουκέτο» στα πυρηνικά εργοστάσια ως το 2022

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2011, 08:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερμανία: «Λουκέτο» στα πυρηνικά εργοστάσια ως το 2022
Facebook Twitter Whatsapp
Το 2022 θα κλείσει και τους τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της η Γερμανία,σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το 2022 θα κλείσει και τους τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της η Γερμανία,σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.

Η μεγάλη πλειοψηφία των 17 γερμανικών αντιδραστήρων θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2021, και οι τρεις τελευταίοι, οι πιο σύγχρονοι, θα λειτουργούν μέχρι το 2022 το αργότερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μη αναστρέψιμη.

Η Γερμανία διαθέτει 17 αντιδραστήρες στο έδαφός της, μεταξύ των οποίων οκτώ δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οκτώ αυτοί αντιδραστήρες δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η απόφαση αυτή, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα, σημαίνει επίσης ότι οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να βρουν εναλλακτικό τρόπο για την παραγωγή του 22% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Η Γερμανία, πάντως, σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% μέχρι το 2020, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters. Στο σχέδιο καταγράφονται επίσης μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες και για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων ώστε να εξασφαλισθεί η ενεργειακή αποδοτικότητά τους.

Η οριστική διακοπή της λειτουργίας αποτελεί επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα που είχε ορισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων.

Ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας απέσπασε στο τέλος του 2010 την έγκριση από το κοινοβούλιο της παράτασης κατά 12 χρόνια κατά μέσο όρο της εκμετάλλευσης των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων, σε αντίθεση με την άποψη της γερμανικής κοινής γνώμης και προκαλώντας την έκρηξη του αντιπυρηνικού αισθήματος στη χώρα.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο, η Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε την άμεση διακοπή μίας σειράς από τους παλαιότερους πυρηνικούς σταθμούς και ξεκίνησε διάλογο για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με επίσημη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.

Στις 23 Μαρτίου, η γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι «όσο πιο νωρίς βγούμε από την πυρηνική ενέργεια, τόσο το καλύτερο».

«Απόφαση πολιτικού χαρακτήρα»

Η πρόεδρος του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva Αν Λοβερζόν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Βερολίνου είναι «απολύτως πολιτικού χαρακτήρα» και δεν αποκλείει μια ανατροπή της κατάστασης από σήμερα μέχρι τότε.

«Αποτελεί μία απολύτως πολιτική απόφαση. Δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, ούτε υπήρξε επίκληση της άποψης της κοινής γνώμης, ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ευαισθησία των Γερμανών», δήλωσε η Αν Λοβερζόν στο ραδιοφωνικό δίκτυο BFM.

Σε ερώτηση σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα αυτής της απόφασης, η Αν Λοβερζόν δήλωσε ότι «μέχρι το 2022, πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν» και αναφέρθηκε ειδικότερα στην αβέβαιη δικαστική έκβαση της προσφυγής της γερμανικής εταιρείας ενεργείας RWE κατά της διακοπής λειτουργίας ενός από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Areva, η διακοπή της λειτουργίας επτά πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία έχει ήδη προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπειες επί της υπάρχουσας βιομηχανικής βάσης.

Η πρόεδρος της γαλλικής εργοδοτικής ένωσης Medef Λοράνς Παριζό δήλωσε από την πλευρά της ότι η απόφαση για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί «μία πολύ σημαντική απόφαση που κινδυνεύει να θέσει μακροπρόθεσμα ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται για μία απόφαση σημαντική, τόσο για τη Γερμανία, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε η Λοράνς Παριζό στο τηλεοπτικό δίκτυο RMC/BFM TV.

Στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ότι, με την εμμονή σε ένα χρονικό σημείο (το 2022), κινδυνεύει να χαθεί η ουσία του θέματος.

«Με την επικέντρωση τόσο πολύ σε μία χρονιά, στο πότε θα εγκαταλειφθεί η πυρηνική ενέργεια, πράγμα που κάναμε προηγουμένως στη Σουηδία, κινδυνεύει να χαθεί η ουσία. Πώς μπορούμε γρήγορα να επεκτείνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να περιορίσουμε την εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων», δήλωσε ο σουηδός υπουργός περιβάλλοντος Αντρέας Κάρλγκεν. Η Σουηδία διαθέτει 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία.