ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Μικρότερες επενδύσεις στην κοινωνική πρόνοια από τους Συντηρητικούς

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2011, 18:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νορβηγία: Μικρότερες επενδύσεις στην κοινωνική πρόνοια από τους Συντηρητικούς
Facebook Twitter Whatsapp
Το αντιπολιτευόμενο νορβηγικό Συντηρητικό Κόμμα επιθυμεί να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης να διαθέτει όλο και περισσότερα πετροδολάρια στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας και να τα διοχετεύσει στην εκπαίδευση, στις υποδομές και στην έρευνα.
Το αντιπολιτευόμενο νορβηγικό Συντηρητικό Κόμμα επιθυμεί να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης να διαθέτει όλο και περισσότερα πετροδολάρια στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας και να τα διοχετεύσει στην εκπαίδευση, στις υποδομές και στην έρευνα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις φετινές περιφερειακές εκλογές και επιδιώκουν να απομακρύνουν από την εξουσία μία από τις τελευταίες κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ευρώπης στις εκλογές του 2013.

Ερωτηθείσα για τον τρόπο με τον οποίο η Νορβηγία πρέπει να επενδύει τα χρήματα που κερδίζει από το πετρέλαιο και το αέριο, η ηγέτιδα των Συντηρητικών Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: "Αν το χρησιμοποιείς για να αυξήσεις την κοινωνική πρόνοια θα είναι πρόβλημα".

«Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση, τις υποδομές, τη χρηματοδότηση της μείωσης φόρων και για την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις περιβαλλοντικές περιοχές όπου χρειάζονται νέες τεχνολογίες» δήλωσε η 50χρονη Σόλμπεργκ.

«Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για τους ανθρώπους και λιγότερο για τα δισεκατομμύρια» πρόσθεσε.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση από την Norstat έδειξε ότι οι Συντηρητικοί κερδίζουν το 29% των ψήφων ενόψει τον περιφερειακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, σχεδόν 10 μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα του 2007.