ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος στρατιωτών από το Ελ Σαλβαδόρ εξέδωσε η Ισπανία

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2011, 18:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος στρατιωτών από το Ελ Σαλβαδόρ εξέδωσε η Ισπανία
Facebook Twitter Whatsapp
Το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε σήμερα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος 20 στρατιωτών από το Ελ Σαλβαδόρ που κατηγορούνται για τη δολοφονία έξι Ιησουιτών ιερέων και δύο βοηθών τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1980-92.
Το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε σήμερα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος 20 στρατιωτών από το Ελ Σαλβαδόρ που κατηγορούνται για τη δολοφονία έξι Ιησουιτών ιερέων και δύο βοηθών τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1980-92. Ο δικαστής Ελόι Βελάσκο διέταξε εάν συλληφθούν οι ύποπτοι ο καθένας από αυτούς να καταβάλει εγγύηση 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για την περίπτωση που θα πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων τους.

Ο Βελάσκο κατηγορεί τους στρατιώτες για τρομοκρατικές δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο δικαστής έκανε δεκτή την προσφυγή δύο οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, βασιζόμενος εν μέρει στο γεγονός ότι οι πέντε από τους Ιησουίτες ήταν Ισπανοί υπήκοοι.

Οι στρατιώτες σκότωσαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κεντρικής Αμερικής, άλλους πέντε Ιησουίτες, την οικονόμο του σπιτιού όπου διέμεναν και την 16χρονη κόρη της τον Νοέμβριο του 1989. Ο στρατός υποπτευόταν ότι οι Ιησουίτες διαπραγματεύονταν το τέλος του εμφυλίου του Ελ Σαλβαδόρ που έφερε αντιμέτωπους τους αριστερούς αντάρτες με την δεξιά κυβέρνηση που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ.