ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έχασε τη ζωή της στην κηδεία του πατέρα της!

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2011, 12:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιράν: Έχασε τη ζωή της στην κηδεία του πατέρα της!
Facebook Twitter Whatsapp
Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης Χαλέχ Σαχαμπί έχασε τη ζωή της μετά από συμπλοκή με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν στην κηδεία του πατέρα της, μεταδίδει ο ιστότοπος Kaleme.
Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης Χαλέχ Σαχαμπί έχασε τη ζωή της μετά από συμπλοκή με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν στην κηδεία του πατέρα της, μεταδίδει ο ιστότοπος Kaleme. Η 54χρονη Σαχαμπί, η οποία μαχόταν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, είχε επιτραπεί να βγει προσωρινά από τη φυλακή για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της, Εζατολάχ Σαχαμπί. Έπεσε στο έδαφος στην διάρκεια ενός διαπληκτισμού και πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ανέφερε το Kaleme.

Την Τρίτη οργανώσεις της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους πολίτες να παρευρεθούν μαζικά στην κηδεία του βετεράνου αντιφρονούντα Σαχαμπί. Πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η αντιπολίτευση ήλπιζε να μετατρέψει την κηδεία σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Ο Σαχαμπί, πρώην μέλος της βουλής της ισλαμικής δημοκρατίας ο οποίος προσχώρησε στην αντιπολίτευση την δεκαετία του 1980, πέθανε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μετά από εγκεφαλικό που υπέστη σε νοσοκομείο της Τεχεράνης. Ήταν 81 ετών.

Η κηδεία του έγινε στη Λαβασάν. Υπήρχε ήδη πριν από την κηδεία έντονη παρουσία της αστυνομίας στην πόλη του βορειοανατολικού Ιράν εν αναμονή του γεγονότος.

Ο Εζατολάχ Σαχαμπί είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε τον προϋπολογισμό μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και είχε εκλεγεί στην πρώτη εθνοσυνέλευση μετά από αυτήν. Είχε φυλακιστεί πριν και μετά την επανάσταση με διάφορες κατηγορίες, περιλαμβανομένης της απόπειρας ανατροπής του ισλαμικού κράτους.

Και η Χαλέχ Σαχαμπί είχε συλληφθεί μετά από τις διαδηλώσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2009 και εξέτιε ποινή δύο ετών.