ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2011, 23:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία
Facebook Twitter Whatsapp
Αποχώρησαν την Τετάρτη οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Αριστερής Συμμαχίας από τις συζητήσεις με το πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Αποχώρησαν την Τετάρτη οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Αριστερής Συμμαχίας από τις συζητήσεις με το πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Γιούρκι Κάταϊνεν, επικεφαλής του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού και εκλεγμένος για τη θέση του πρωθυπουργού, σκοπεύει πλέον να στραφεί στους Κεντρώους ενώ οι πολιτικοί αναλυτές στην σκανδιναβική χώρα υποστηρίζουν πως διαφαίνεται ως όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να έχει μικρότερο περιθώριο προώθησης σημαντικών αλλαγών.

Η ρήξη με τα δύο μικρότερα κόμματα επήλθε μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων για τη φορολογική πολιτική: Ο Εθνικός Συνασπισμός στοχεύει να παρουσιάσει μέτρα με τα οποία θα αυξάνεται ο ΦΠΑ από το φθινόπωρο, κάτι όμως που δεν δέχτηκαν τελικά -παρά τις αρχικές εκτιμήσεις- οι Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι Σοσιαλδημοκράτες επέρριψαν στον Κάταϊνεν την ευθύνη για το ναυάγιο, με την πρόεδρό τους Γιούτα Ούρπιλαϊνεν να λέει χαρακτηριστικά πως o εντολοδόχος πρωθυπουργός «μας έδειξε την πόρτα».

To Ελσίνκι βρίσκεται σε αναζήτηση της σύνθεσης της επόμενης κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές του Απριλίου, στις οποίες ουσιαστικά μόνο το εθνικιστικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών είδε τις δυνάμεις του να αυξάνονται.

Οι Φινλανδοί όμως κατάφεραν στις αρχές του Μαΐου, ακόμη και χωρίς κυβέρνηση, να καταλήξουν στην στάση που θα κρατούσε ο Κάταϊνεν στις Βρυξέλλες για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας λέγοντας το «ναι» στη Λισαβόνα.

Το μικρό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που μπήκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει μείνει προς το παρόν εκτός των συζητήσεων για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση.

πηγή: In.gr