ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινή εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2011, 09:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προσωρινή εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν εξασφάλισε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αλλά ο ιάπωνας ηγέτης, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με το διχασμένο κοινοβούλιο και τις εσωκομματικές διαφωνίες.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν εξασφάλισε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αλλά ο ιάπωνας ηγέτης, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με το διχασμένο κοινοβούλιο και τις εσωκομματικές διαφωνίες. Ο Καν έχει δεχθεί έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ελέγχουν την Άνω Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ειδικά όσον αφορά στην πυρηνική κρίση που προκλήθηκε, και έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν την ψήφιση νόμων όσο εκείνος βρίσκεται στην εξουσία.

Λίγες μόλις ώρες πριν από την ψηφοφορία ο Καν προσφέρθηκε να παραιτηθεί αφού όμως προηγουμένως θέσει υπό έλεγχο την χειρότερη πυρηνική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η χώρα.

Η Κάτω Βουλή καταψήφισε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση με 293 ψήφους έναντι 152. Τουλάχιστον δύο μέλη από το Δημοκρατικό Κόμμα του Καν στήριξαν την πρόταση μομφής, ενώ ο αντίπαλός του και ισχυρός παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος, Ιχίρο Οζάουα, απείχε από την ψηφοφορία, μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.