ΔΙΕΘΝΗ

Η «επικίνδυνη αποστολή» της επόμενης πορτογαλικής κυβέρνησης

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2011, 13:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η «επικίνδυνη αποστολή» της επόμενης πορτογαλικής κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp
Όποια και να είναι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, η απόλυτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, του απαιτητικού προγράμματος λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναντι χορήγησης πακέτου οικονομικής στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όποια και να είναι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, η απόλυτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, του απαιτητικού προγράμματος λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναντι χορήγησης πακέτου οικονομικής στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. "Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις μεγάλες προκλήσεις: κατά πρώτον, την εφαρμογή του προγράμματος, κατά δεύτερον, την εφαρμογή του προγράμματος και κατά τρίτον, την εφαρμογή του προγράμματος", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος. "Όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών της 5ης Ιουνίου, δεν θα έχει χρόνο ούτε να καθήσει", προειδοποίησε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν τη συμφωνία που έχει υπογραφεί από την υπό παραίτησιν κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Έπειτα από πολύμηνη αντίσταση, η Πορτογαλία έγινε στις αρχές Απριλίου, η τρίτη, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε διεθνή βοήθεια.

Προϊόν επείγουσας διαπραγμάτευσης, πριν από την έκβαση των πρόωρων εκλογών της 5ης Ιουνίου, η συμφωνία η οποία υπεγράφη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιτρέψει στην Πορτογαλία να λάβει 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση επικείμενης λήξης ομολόγων στα μέσα Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, η νέα κυβέρνηση οφείλει να αρχίσει δουλειά το συντομότερο δυνατόν για να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το τέλος του έτους, που προβλέπουν την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 9,1% του ΑΕΠ το περασμένο έτος στο 5,9%, που μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει μία σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να δώσει ώθηση σε μία οικονομία που εδώ και δέκα χρόνια κινείται σε χαμηλές ταχύτητες και αναμένεται να καταγράψει ύφεση κατά 2% τόσο το 2011 όσο και το 2012.

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται ήδη από τις αρχές της εβδομάδας στη Λισαβόνα για να προετοιμάσει μία πρώτη αποστολή αποτίμησης της τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στο τέλος Ιουλίου.

Μέχρι τότε, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει νέα μέτρα λιτότητας για να ισοσταθμίσει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα εφαρμοσθούν για να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Θα πρέπει επίσης να βρει αγοραστή για την κρατικοποιημένη τράπεζα BPN και για να τεθεί τέλος στο καθεστώς των "χρυσών μετοχών" και των ειδικών δικαιωμάτων του κράτους στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, το πορτογαλικό κοινοβούλιο θα πρέπει όχι μόνο να εγκρίνει ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας για το 2012, αλλά επίσης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, την προώθηση του ανταγωνισμού στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, εκλογίκευσης της δημόσιας διοίκησης και βελτίωσης της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Τέλος, για να περιορισθεί η αύξηση του δημοσίου χρέους (160 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, δηλαδή 93% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων, αρχίζοντας από την πώληση της αεροπορικής εταιρείας TAP και του κρατικού μεριδίου στις ηλεκτρικές εταιρείες REN και EDP.

"Η Πορτογαλία έχει ανάγκη από μία σταθερή βάση εκκίνησης αυτού του μακρύ αγώνα δρόμου, διότι μία ατυχής εκκίνηση θα αυξήσει τους φόβους για τη συγκέντρωση των προβλημάτων προϊόντος του χρόνου", εκτιμά ο Ντέιβιντ Σνάουτς της Commerzbank. "Είναι σημαντικό να δούμε με ποια ταχύτητα θα εφαρμοσθούν τα μέτρα και να διαπιστώσουμε χειροπιαστά αποτελέσματα", προσθέτει.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το σχέδιο στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας περιέχει βραχυπρόθεσμες προθεσμίες και τονίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

"Από σήμερα μέχρι το τέλος του 2011, πρέπει να ληφθούν δεκάδες μέτρα, πράγμα σχεδόν αδύνατον από ανθρώπινης και τεχνικής πλευράς", προειδοποιούσε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αντόνιο Μπαγκάο Φελίς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται και σήμερα στο πορτογαλικό τύπο, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι κεντρο-δεξιοί Σοσιαλδημοκράτες, με 36%, σύμφωνα με την Diario de Noticias, και με 38,5%, σύμφωνα με την Diario Economico. Σε κάθε περίπτωση οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με το δεξιό κόμμα CDS. Οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σοσιαλιστές ποσοστά 31% και 30,1% .