ΔΙΕΘΝΗ

Πάσχει από καρκίνο ο Μλάντιτς

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2011, 13:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πάσχει από καρκίνο ο Μλάντιτς
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Blic, η οποία επικαλείται δικηγόρο του. Σέρβος δικηγόρος στο πλευρό του Μλάντιτς.
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Blic, η οποία επικαλείται δικηγόρο του. Σέρβος δικηγόρος στο πλευρό του Μλάντιτς. Σύμφωνα με τον συνήγορο του Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, ο Μλάντιτς υποβλήθηκε μυστικά σε θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin, δηλαδή καρκίνο των λεμφαδένων, σε κλινική του Βελιγραδίου το 2009.

Φέρεται ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και σε χημειοθεραπεία, είπε ο Σάλιτς, επικαλούμενος ιατρικά έγγραφα.

Αλλά ο εκπρόσωπος της Σερβικής Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι πλαστογραφημένα. Σύμφωνα με τον Βέκαριτς, πρόκειται για τακτική της υπερασπιστικής ομάδας του Μλάντις να επιμένει στα προβλήματα υγείας του.

Ο Σάλιτς είχε ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης του Μλάντιτς με το επιχείρημα ότι ο πελάτης του είναι πολύ άρρωστος για να μπορέσει να δικαστεί. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι δεν θεωρεί πως ο 69χρονος Μλάντιτς θα αντέξει μέχρι την έναρξη της δίκης.

Ο Μλάντιτς έδειχνε ιδιαίτερα καταβεβλημένος στις πρώτες φωτογραφίες μετά τη σύλληψή του πριν από μία εβδομάδα. Ωστόσο, μία ομάδα σέρβων κυβερνητικών ιατρών τον έκρινε ικανό να εκδοθεί και να δικαστεί.

Σέρβος δικηγόρος στο πλευρό του Μλάντιτς

Παράλληλα, ένας σέρβος δικηγόρος επελέγη για να εκπροσωπήσει τον Μλάντιτς κατά την αυριανή πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Δικαστήριο.

Ο Μλάντιτς θα εμφανιστεί αύριο Παρασκευή ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).

Αναμένεται ότι θα του ζητηθεί να απολογηθεί, αλλά θα του δοθεί και το δικαίωμα να ζητήσει την αναβολή της δίκης για ένα μήνα.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Μλάντιτς θα εκπροσωπηθεί αρχικά από τον σέρβο δικηγόρο Αλεξάνταρ Αλέξιτς, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπεράσπιση του Στόγιαν Ζουπλιάνιν, πρώην διοικητή της σερβοβοσνιακής αστυνομίας, ο οποίος κατηγορείται για ορισμένα από τα εγκλήματα που φέρεται ότι διέπραξε και ο ίδιος ο Μλάντιτς.

Ο Αλέξιτς ανήκει επίσης στην ομάδα υπεράσπισης του σέρβου πρώην στρατηγού Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης που του επέβαλε 22χρονη κάθειρξη για εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.