ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Απελευθερώθηκαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2011, 14:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία: Απελευθερώθηκαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι
Facebook Twitter Whatsapp
Οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους μετά την αμνηστία που χορήγησε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από 10 εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα μία συριακή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους μετά την αμνηστία που χορήγησε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από 10 εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα μία συριακή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν διαδηλωτές από τα προάστια της Δαμασκού και από τις πόλεις Μπανιάς, Χομς και Λαττάκεια, καθώς και από την Ντεράα.

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα μέσα Μαρτίου.

Ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν είναι, σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν, και ο Αμπάς Αμπάς, ένας 69χρονος αριστερός ο οποίος έχει περάσει ήδη 15 χρόνια στη φυλακή και νωρίτερα φέτος καταδικάστηκε σε 7ετή κάθειρξη για «αποδυνάμωση του εθνικού φρονήματος».

Πάντως μία έφηβη μπλόγκερ, η Ταλ Αλ Μαλούχι που νωρίτερα φέτος καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι αποκάλυπτε πληροφορίες σε ξένη χώρα, δεν έχει απελευθερωθεί. Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει στην Αττάλεια απέρριψε τη γενική αμνηστία που κήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει από χθες στην Αττάλεια της Τουρκίας εργάζεται σήμερα πάνω σ' ένα σχέδιο τελικής δήλωσης υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία, έγινε γνωστό από τους οργανωτές.

Η δήλωση αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί, στο τέλος του «συνεδρίου για μια αλλαγή στη Συρία». Θα δοθεί επίσης συνέντευξη Τύπου.

Περίπου 300 σύροι αντιπολιτευόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό. Αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον του συριακού καθεστώτος για να υποστηρίξουν την εξέγερση στο εσωτερικό της χώρας.  Ο στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τους οργανωτές, είναι να εκπονηθεί ένας «οδικός χάρτης» για μια δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση στη Συρία.

Η Μόσχα καταγγέλλει την ενθάρρυνση μιας αλλαγής καθεστώτος στη Συρία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα απόπειρες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας να ενθαρρυνθεί μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση στο σύνολό της και να μην επιτρέψει την υποδαύλιση της κατάστασης με στόχο να επιτευχθεί μια αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες και θεωρούμε ότι πρέπει να τερματιστούν» πρόσθεσε στο τέλος των συνομιλιών που είχε με το βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Μλαντένοφ.