ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: «Λουκέτο» σε μουσείο-στρατόπεδο λόγω κρίσης

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2011, 14:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πολωνία: «Λουκέτο» σε μουσείο-στρατόπεδο λόγω κρίσης
Facebook Twitter Whatsapp
Το μουσείο που λειτουργεί στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης στο Σόμπιμπορ, στην ανατολική Πολωνία, έκλεισε διότι δε λαμβάνει επαρκή χρηματοδότηση από την περιφερειακή κυβέρνηση για να μείνει ανοικτό, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του.
Το μουσείο που λειτουργεί στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης στο Σόμπιμπορ, στην ανατολική Πολωνία, έκλεισε διότι δε λαμβάνει επαρκή χρηματοδότηση από την περιφερειακή κυβέρνηση για να μείνει ανοικτό, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του. «Χωρίς χρήματα, το μουσείο δεν μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο εκπρόσωπος του μουσείου Μάρεκ Μπεμ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Περίπου 250.000 άνθρωποι, κυρίως εβραίοι, εκτελέστηκαν στο ναζιστικό γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης του Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζον Ντέμιανγιουκ, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε πέντε χρόνια κάθειρξη ως συνεργός σε πάνω από 28.000 δολοφονίες, ήταν φρουρός στο στρατόπεδο αυτό. Ο 91χρονος γεννημένος στην Ουκρανία καταδικασθείς αφέθηκε ελεύθερος ενώ εκκρεμεί μια πιθανή κατάθεση έφεσης και μεταφέρθηκε σε γηροκομείο κοντά στο Μόναχο.

Το μουσείο χρειάζεται περίπου 1 εκατ. ζλότι (361.000 δολάρια, 250.000 ευρώ) το χρόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά έχει λάβει μόλις 420.000 ζλότι εφέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Rzeczpospolita.

Το μουσείο δεν μπορεί να παραμείνει ανοικτό διότι το προσωπικό του έχει μειωθεί περίπου στο μισό.

Το μουσείο επρόκειτο να γίνει κρατικό το 2012 και να λάβει χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά οι συζητήσεις με το υπουργείο δεν έχουν φέρει αποτελέσματα ακόμα.

Το μουσείο επισκέπτονται κάθε χρόνο κάπου 20.000 άνθρωποι.