ΔΙΕΘΝΗ

Η Σεούλ παραδέχεται ότι είχε μυστικές συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2011, 19:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Σεούλ παραδέχεται ότι είχε μυστικές συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ
Facebook Twitter Whatsapp
Η Νότια Κορέα παραδέχθηκε σήμερα ότι είχε μυστικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο, όμως διέψευσε τις δηλώσεις της Πιονγκγιάνγκ ότι ζήτησε να πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών.
Η Νότια Κορέα παραδέχθηκε σήμερα ότι είχε μυστικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο, όμως διέψευσε τις δηλώσεις της Πιονγκγιάνγκ ότι ζήτησε να πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Η Νότια Κορέα διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι «παρακάλεσε» τον γείτονά της να δεχθεί τις προτάσεις για την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενοποίησης Χιουν Ιν Τάεκ από τη Σεούλ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με αναφορές του Τύπου η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Νότια Κορέα πρότεινε να πραγματοποιηθούν σύνοδοι κορυφής στα τέλη Ιουνίου, τον Αύγουστο και το Μάρτιο.

Η Βόρειος Κορέα επεσήμανε πάντως ότι απέρριψε την πρόταση αυτή.

«Είναι σα να βάζεις το κάρο πριν από το άλογο», σχολίασε ο Χιουν επαναλαμβάνοντας τη θέση της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει πρώτα να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη για τη βύθιση ενός νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου τον Μάρτιο του 2010 και για το βομβαρδισμό ενός μεθοριακού νησιού το Νοέμβριο, προτού μπορέσουν να έχουν συνομιλίες.

Πάντως η Νότια Κορέα υπογράμμισε ότι παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με το γείτονά της.