ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή το Πεκίνο για την 22η επέτειος της Τιενανμέν

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2011, 15:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε επιφυλακή το Πεκίνο για την 22η επέτειος της Τιενανμέν
Facebook Twitter Whatsapp
Εκατοντάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί, αστυνομικοί ένστολοι και με πολιτικά, φρουροί και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί σήμερα στο Πεκίνο για την 22η επέτειο της αιματηρής καταστολής του φοιτητικού φιλο-δημοκρατικού κινήματος το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν.
Εκατοντάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί, αστυνομικοί ένστολοι και με πολιτικά, φρουροί και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί σήμερα στο Πεκίνο για την 22η επέτειο της αιματηρής καταστολής του φοιτητικού φιλο-δημοκρατικού κινήματος το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν. Η αστυνομία έχει στήσει πρόχειρα σημεία ελέγχου κοντά στην πλατεία Τιενανμέν και το κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα Ζονγκναχάι και ελέγχει τις ταυτότητες και τις τσάντες των περαστικών.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων με μοτοσυκλέτες περιπολούν τη λεωφόρο Σανγκάν, στη βόρεια πλευρά της πλατείας, ενώ αστυνομικά φορτηγάκια περιπολούν το κέντρο.

Η πρόσβαση των τουριστών στην πλατεία Τιενανμέν επιτρέπεται, όμως φαίνεται να την επισκέπτονται λιγότεροι απ' ότι συνήθως.

Στο κεντρικό Πεκίνο περίπου δέκα αστυνομικοί με πολιτικά και εθελοντές που φορούν ένα κόκκινο περιβραχιόνιο είναι παραταγμένοι κοντά στο σπίτι του Ζάο Ζιγιάνγκ, του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας που απομακρύνθηκε το 1989 κατηγορούμενος για ελαστική στάση απέναντι στους φοιτητές της πλατείας Τιενανμέν.

Πολλοί υποστηρικτές του Ζάο έχουν αποπειραθεί να επισκεφθούν το σπίτι του από τον θάνατό του το 2005.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι από τον Φεβρουάριο, οπότε έγιναν εκκλήσεις για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, έχει προχωρήσει στη χειρότερη καταστολή των αντιφρονούντων από το 1989.

Οι Μητέρες της Τιενανμέν, η οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων της καταστολής του 1989, έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 203 ανθρώπων στο Πεκίνο τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989, όμως επισημαίνει πως πιστεύει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα τελευταία 16 χρόνια η οργάνωση ζητεί να διενεργηθεί επίσημη έρευνα για τη στρατιωτική επέμβαση στην πλατεία Τιενανμέν και να ανακοινωθεί δημοσίως ο αριθμός των νεκρών, καθώς και τα ονόματά τους.

Σε ομιλία της που θα αναγνωστεί εκ μέρους της σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η Ντινγκ Ζιλίν, συνιδρύτρια των Μητέρων της Τιενανμέν αναφέρει ότι ο γιος της και οι άλλοι «πέθαναν για την ελευθερία, πέθαναν για τη δημοκρατία».

«Οσο κι αν αλλάξει ο κόσμος και ανεξάρτητα από την καταπίεση που αναγκαζόμαστε να υποστούμε για τις απόψεις μας, παραμένουμε ακλόνητοι», προσθέτει στο λόγο της ο οποίος έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της οργάνωσης.