ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς προβλήματα και με αυξημένη συμμετοχή οι εκλογές στην ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2011, 20:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χωρίς προβλήματα και με αυξημένη συμμετοχή οι εκλογές στην ΠΓΔΜ
Facebook Twitter Whatsapp
Έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες που στήθηκαν σήμερα στην ΠΓΔΜ για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά, σε γενικές γραμμές και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες που στήθηκαν σήμερα στην ΠΓΔΜ για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά, σε γενικές γραμμές και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τις σημερινές εκλογές επιτήρησαν και 480 ξένοι παρατηρητές (οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ). Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής, δύο ώρες πριν να κλείσουν οι κάλπες, κυμάνθηκε στο 53,86% δηλαδή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων εκλογών, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Βάσει κάποιων προεκλογικών αναλύσεων, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής θα επηρεάσει υπέρ της το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κρατική εφορευτική επιτροπή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που θα έχει 123 βουλευτές, αφού στους 120 που υπήρχαν έως σήμερα προστίθενται ακόμη τρεις που θα εκλεγούν από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, στις σημερινές εκλογές αναμένεται να επικρατήσει ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ωστόσο φαίνεται ότι θα έχει σημαντικές απώλειες.

Δύο οι βασικοί αντίπαλοι

Δύο είναι οι βασικότεροι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο: αυτός της εθνικιστικής Δεξιάς, με 24 κόμματα που συνασπίζονται γύρω από το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (19,4% της πρόθεσης ψήφου) και η συμμαχία της Αριστεράς, με μεγαλύτερο κόμμα την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που συγκεντρώνει το 15,1%,της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Όμως, το 47% των πολιτών της ΠΓΔΜ δηλώνουν αναποφάσιστοι λόγω του πολιτικού αξιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και της οικονομικής κρίσης.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Απρίλιο μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της αποχώρησης των βουλευτών του SDSM από το κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά, τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από την ομογένεια της ΠΓΔΜ.

Τα εκλογικά τμήματα - περισσότερα από 2.000 - θα παραμείνουν ανοικτά ως της 20:00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα. Περίπου 3.500 παρατηρητές από την ΠΓΔΜ και 330 από το εξωτερικό θα ελέγχουν την εκλογική διαδικασία.