ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Νίκη της Κεντροδεξιάς στις εκλογές - Παραιτήθηκε ο Σόκρατες

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 07:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πορτογαλία: Νίκη της Κεντροδεξιάς στις εκλογές - Παραιτήθηκε ο Σόκρατες
Facebook Twitter Whatsapp
Η συντηρητική αντιπολίτευση της Πορτογαλίας πέτυχε μια καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες επισκίασε η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, επί των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
Η συντηρητική αντιπολίτευση της Πορτογαλίας πέτυχε μια καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες επισκίασε η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, επί των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Το PSD συγκέντρωσε 39% των ψήφων έναντι 28% των Σοσιαλιστών με πάνω από το 90% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Σόκρατες ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος λέγοντας ότι είναι καιρός το κόμμα να ανοίξει ένα «νέο κύκλο» και προσθέτοντας ότι θα παραμείνει απλό στέλεχός του.

Το PSD θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή εάν συμμαχήσει με το συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα CDS-PP, που συγκέντρωσε περίπου το 11% των ψήφων.

Είχαν υπάρξει εκκλήσεις από διάφορες πλευρές να αναδεχθεί μια ισχυρή κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συμφώνησαν να δώσουν στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας 78 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε η Λισαβόνα να αποφύγει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

Τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη αναδείχθηκε η συμμαχία κομμουνιστών και πρασίνων, η οποία συγκέντρωσε το 7,7% των ψήφων, ενώ το Αριστερό Μπλοκ συγκέντρωσε το 5%.

Ο 46χρονος ηγέτης των συντηρητικών Πέδρου Πάσους Κοέλιου αναμενόταν να κερδίσει τον 53χρονο Σόκρατες, ο οποίος κυβέρνησε την Πορτογαλία από το 2005.

Ο Πάσους Κοέλιου έλαβε μια «καθαρή εντολή» για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται η Πορτογαλία σε «μια από τις πιο απαιτητικές εποχές στην ιστορία της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Τα αποτελέσματα αντανακλούν «μια σαφή θέληση για αλλαγή από μέρους των Πορτογάλων», δήλωσε ο Μιγκέλ Ρέλβας, βουλευτής του PSD.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσουμε τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στο πορτογαλικό κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο κ. Πάσους Κοέλιου, νικητής των βουλευτικών εκλογών.

«Τα χρόνια που μας περιμένουν θα απαιτήσουν πολύ θάρρος από μέρους της Πορτογαλίας ολόκληρης», συνέχισε ο Πάσους Κοέλιου, υποσχόμενος «πλήρη διαφάνεια» όσον αφορά τις θυσίες που «ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν οι Πορτογάλοι» όπως και εκείνες «που θα απαιτηθούν από τις περιστάσεις».

«Θα είναι δύσκολο αλλά θα αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε.Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι θα σχηματίσει «το ταχύτερο δυνατόν» μια «κυβέρνηση πλειοψηφίας υπό το PSD», το οποίο κατέλαβε 105 έδρες έναντι 73 των Σοσιαλιστών, στην οποία όμως θα συμμετέχει «και το CDS-PP», το δεξιό εθνικιστικό κόμμα που πρόκειται να καταλάβει 24 έδρες.

Ο Σόκρατες είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο, μετά από την απόρριψη στο κοινοβούλιο του τέταρτου πακέτου λιτότητας που εισηγήθηκε η κυβέρνησή του, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να προκηρύξει εκλογές δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.