ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Aναρρώνει ο Σάλεχ, αβέβαιο το μέλλον

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 08:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υεμένη: Aναρρώνει ο Σάλεχ, αβέβαιο το μέλλον
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει από επέμβαση στην οποία υποβληθηκε στη Σαουδική Αραβία για την αφαίρεση θραυσμάτων από το στήθος του ενώ η εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματά του και μια ομοσπονδία φυλών φαίνεται ότι αντέχει.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει από επέμβαση στην οποία υποβληθηκε στη Σαουδική Αραβία για την αφαίρεση θραυσμάτων από το στήθος του ενώ η εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματά του και μια ομοσπονδία φυλών φαίνεται ότι αντέχει. Έκκληση για το σχηματισμό ενός μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα κυβερνήσει τη χώρα μετά την αναχώρηση του Σάλεχ , απηύθυναν σήμερα «οι νέοι της επανάστασης».

Σε ανακοίνωσή τους οι νεαροί διαδηλωτές προτείνουν ένα μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα αντιπροσωπεύει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» έργο των οποίων θα είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης τεχνοκρατών, ενός μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου και η επεξεργασία "ενός νέου Συντάγματος».

Οι νεαροί διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει από τις 21 Φεβρουαρίου σε πλατεία της Σαναά ζητώντας την παραίτηση του Σάλεχ, εκφράζουν στην ανακοίνωσή τους την ικανοποίησή τους για την αποχώρηση του προέδρου της χώρας.

«Η επανάσταση πέτυχε τον πρώτο της στόχο: την παραγκώνιση του Σάλεχ», τονίζουν οι νέοι, οι οποίοι δεσμεύονται να συνεχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία ως την πραγματοποίηση των στόχων του ειρηνικού κινήματός τους.

Προσωρινά χρέη προέδρου ασκεί ο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος θεωρείται πως δεν έχει σημαντική εξουσία. Το γεγονός ότι άφησε την Υεμένη σε περίοδο τέτοιας αστάθειας, έστω και για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη, μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια του Σάλεχ να διατηρήσει την εξουσία.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο της χώρας.

Διαδηλωτές,
ερμηνεύοντας την απουσία του Σάλεχ ως ένδειξη πως εξασθενεί η εξουσία του, γιόρτασαν στους δρόμους της Σαναά όπου πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Σάλεχ τραυματίσθηκε την Παρασκευή, όταν μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά σκοτώνοντας επτά άλλους και τραυματίζοντας τους στενότερους συμβούλους του. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ.

Σήμερα το πρωί, μια εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματα που είναι πιστά στον Σάλεχ και στην ομάδα Άχμαρ, επικεφαλής της ομοσπονδίας φυλών Σαχίντ της Υεμένης, φαίνεται πως αντέχει, προσφέροντας κάποια ανάπαυλα έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων στην πρωτεύοσυα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.