ΔΙΕΘΝΗ

Βαθιά ανησυχία του Μπαν Κι-Μουν για την έκρυθμο κλίμα στη Συρία

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 14:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βαθιά ανησυχία του Μπαν Κι-Μουν για την έκρυθμο κλίμα στη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» μετά τη ρίψη χθες ισραηλινών πυρών στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό των συριακών αρχών.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» μετά τη ρίψη χθες ισραηλινών πυρών στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό των συριακών αρχών. «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του για τις ζωές που χάθηκαν καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Καταδικάζει τη χρήση βίας και όλες τις ενέργειες που οδηγούν στη βία. Καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζητεί την αυστηρή επιτήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί τα γεγονότα "με βαθιά ανησυχία". "Τα σημερινά γεγονότα και αυτά της 15 Μαΐου στα υψίπεδα του Γκολάν θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία", δήλωσε αργά χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους καλώντας όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, αμφισβήτησε το συριακό απολογισμό των θυμάτων δηλώνοντας ότι έχει λάβει γνώση για «10 νεκρούς και άτομα που τραυματίστηκαν από εμπρηστικές βόμβες που έριξαν ταραξίες στην περιοχή Κουνέιτρα».