ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Επανεξέταση του συστήματος συναγερμού για τα τρόφιμα

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 14:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισπανία: Επανεξέταση του συστήματος συναγερμού για τα τρόφιμα
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ισπανία ζήτησε σήμερα επανεξέταση του μηχανισμού διατροφικού συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου και αναμένει εξηγήσεις από τις γερμανικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση.
Η Ισπανία ζήτησε σήμερα επανεξέταση του μηχανισμού διατροφικού συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου και αναμένει εξηγήσεις από τις γερμανικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση. «Θα εκφράσω την ανησυχία μας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της κρίσης, καθώς αυτό είχε σοβαρές συνέπειες στα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Λουξεμβούργου με τους ομολόγους της της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να μην έχει επίσημη και επιβεβαιωμένη πληροφόρηση για την προέλευση της επιδημίας», υπογράμμισε.

«Πρέπει να ενεργήσουμε έτσι ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη της κατάστασης, καθώς υποστήκαμε σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές", τόνισε. Για το λόγο αυτό θα ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει και να ενισχύσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς συναγερμού για τα τρόφιμα», τόνισε.

Την ίδια αίσθηση έχει και η γαλλική αντιπροσωπεία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πολύ δριμεία κατόπιν, ενώ δεν υπήρχαν αποδείξεις και η Ισπανία τιμωρήθηκε», υπογράμμισε ο αντιπρόσωπός της στο Λουξεμβούργο. Ο γάλλος υπουργός Υγείας δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανίδα υφυπουργός Υγείας Ανέτ Βίντμαν-Μάουζ υπεραμύνθηκε της απόφασης να σημάνει συναγερμός για τα αγγούρια που παράγονται στην Ισπανία.

«Η μόλυνση που προκλήθηκε από τον παθογόνο παράγοντα είναι τόσο επιθετική και η αύξηση των κρουσμάτων τόσο μαζική στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν που έπρεπε να εξετάσουμε κάθε εκδοχή», εξήγησε.

«Είχαμε μια υποψία και εξαιτίας αυτού δικαιολογείτο να δώσουμε συστάσεις στον πληθυσμό να μην καταναλώνει ωμές σαλάτες και να δώσουμε συστάσεις υγιεινής. Είναι ένα καθήκον που έχουμε απέναντι στον πληθυσμό. Το υγειονομικό σύστημα πρόληψης πρέπει να εξετάζει κάθε εκδοχή».

Η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο 22 ανθρώπων, εκ των οποίων 21 στη Γερμανία και ένας στην Σουηδία. Οφείλεται στο ιδιαίτερα σπάνιο στέλεχος 0104: Η4 του βακτηρίου E.coli εντεροαιμορραγικού (Eceh).