ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνει τις δαπάνες η βασίλισσα Ελισάβετ

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2011, 18:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μειώνει τις δαπάνες η βασίλισσα Ελισάβετ
Facebook Twitter Whatsapp
Το μέρος των δαπανών της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας που καλύπτεται από τους βρετανούς φορολογούμενους μειώθηκε το προηγούμενο έτος κατά περισσότερο από 5% ώστε να συνάδει με τη λιτότητα που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της βασίλισσας.
Το μέρος των δαπανών της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας που καλύπτεται από τους βρετανούς φορολογούμενους μειώθηκε το προηγούμενο έτος κατά περισσότερο από 5% ώστε να συνάδει με τη λιτότητα που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της βασίλισσας. Οι επίσημες δαπάνες της βασίλισσας, που καλύπτονται από δημόσια χρήματα, μειώθηκαν κατά 5,3% στις 32,1 εκατομμύρια λίρες (35,6 εκατομμύρια ευρώ) το οικονομικό έτος 2010-2011 που έκλεισε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του παλατιού.

"Η βασίλισσα επιθυμεί πραγματικά το παλάτι να συνεχίσει να μειώνει τις δαπάνες του, σύμφωνα με τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών", δήλωσε ο Αλαν Ρέιντ, ένας από τους υπεύθυνους για τα οικονομικά της Ελισάβετ Β'.

"Τα πέντε τελευταία χρόνια οι επίσημες δαπάνες της βασίλισσας έχουν μειωθεί κατά 19%", υπογράμμισε.

Η μείωση αυτή θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη καθώς οι βρετανοί βουλευτές επικύρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μία ιστορική μείωση κατά 9% των χρημάτων που δίνονται στη βασιλική οικογένεια μέχρι το 2015.

Η βασιλική οικογένεια αναμένεται να λάβει από το βρετανικό κράτος 35 εκατομμύρια λίρες (39 εκατομμύρια ευρώ) το 2014-15 για να καλύψει τις δημόσιες δραστηριότητές της. Το κράτος θα ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτή η επιχορήγηση. Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί και από την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Αντίθετα ο πρίγκιπας Κάρολος αύξησε το προηγούμενο έτος σχεδόν κατά 18% τις δαπάνες του που καλύπτονται από το βρετανικό κράτος, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κρατική επιχορήγηση που δόθηκε στον πρίγκιπα Κάρολο αυξήθηκε κατά 17,9% και έφτασε το 1,96 εκατομμύριο λίρες (2,2 εκατομμύρια ευρώ) για το 2010-11 σε σχέση με το 2009-10 κυρίως εξαιτίας των επίσημων ταξιδιών του.