ΔΙΕΘΝΗ

Η βρετανική βουλή καλεί τον Μέρντοκ να δώσει εξηγήσεις

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2011, 16:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η βρετανική βουλή καλεί τον Μέρντοκ να δώσει εξηγήσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έχει κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής της βρετανικής βουλής η οποία είναι αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις κατηγορίες ότι εφημερίδες του υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως δήλωσε σήμερα ένα μέλος της επιτροπής στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC.
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έχει κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής της βρετανικής βουλής η οποία είναι αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις κατηγορίες ότι εφημερίδες του υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως δήλωσε σήμερα ένα μέλος της επιτροπής στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC. Ο βουλευτής των Εργατικών Τομ Ουότσον, που είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, δήλωσε ότι η επιτροπή επιθυμεί να μιλήσει στον επικεφαλής του ομίλου News Corp Ρούπερτ Μέρντοκ, στον γιο του Τζέιμς Μέρντοκ και στη Ρεμπέκα Μπρουκς, επικεφαλής της θυγατρικής εταιρείας του Μέρντοκ News International και πρώην διευθύντριας της εφημερίδας News of the World.

«Έχουμε κάποιες ερωτήσεις που θέλουμε να κάνουμε σε αυτούς τους τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο Ουότσον στο BBC Radio 4. «Τους έχουμε καλέσει και θέλουμε να τους συναντήσουμε την επόμενη Τρίτη».

Πάντως σύμφωνα με τον Ουότσον είναι πιθανόν να αρνηθούν την πρόσκληση.

Τη μη εξαγορά του BSkyB μέσω ψηφοφορίας θα ζητήσουν οι Εργατικοί

Οι Εργατικοί της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να υποστηρίξει μέσω ψηφοφορίας μία πρόταση με την οποία η News Corp. θα κληθεί να αποσύρει την προσφορά της για την εξαγορά της τηλεοπτικής επιχείρησης BSkyB.

Η ψηφοφορία θα είναι μη δεσμευτική αλλά αναμένεται να αυξήσει την πίεση στον επικεφαλής της News Corp., Ρούπερτ Μέρντοκ, προκειμένου να αποσύρει την προσφορά.

«Καλώ τα άτομα όλων των κομμάτων να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία αύριο έτσι ώστε η Βουλή των Κοινοτήτων να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κ. Μέρντοκ σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε το στόχο μας, ο οποίος είναι να διασφαλίσουμε ότι η εξαγορά δεν θα προχωρήσει όσο διαρκεί η ποινική έρευνα, είναι ο κ. Μέρντοκ να αποσύρει την προσφορά εξαγοράς» πρόσθεσε.

«Πυρά» Γκόρντον Μπράουν προς ταμπλόιντ

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε τις εφημερίδες που ισχυρίζονται ότι έχουν προσωπικά στοιχεία για εκείνον και για την οικογένειά του ότι έχουν σχέσεις με τον «εγκληματικό υπόκοσμο».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Γκόρντον Μπράουν ανέφερε ότι ξέσπασε σε κλάματα όταν του είπαν πως η ταμπλόιντ Sun θα δημοσίευε στοιχεία που η εφημερίδα απέκτησε παρανόμως, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του μικρότερου γιου του.

Το 2006, η Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία ήταν η αρχισυντάκτρια της ταμπλόιντ, τηλεφώνησε στον πρώην πρωθυπουργό για να του πει ότι το θέμα για τον γιο του θα δημοσιευόταν.

«Απλώς δεν μπορώ να το καταλάβω, αν εγώ με όλη αυτή την προστασία και όλη την άμυνα και όλη την ασφάλεια είμαι τόσο ευάλωτος σε ανήθικες τακτικές, σε παράνομες τακτικές τότε τι συμβαίνει με τον απλό πολίτη;» δήλωσε ο κ. Μπράουν.

«Έπεσα κι εγώ θύμα υποκλοπής»

Στο μεταξύ, ένας ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι πιστεύει πως και ο ίδιος έπεσε θύμα τηλεφωνικής υποκλοπής στο σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Βρετανία.

«Από τις μεθόδους που γνωρίζω ότι χρησιμοποιούνται (. . .), είμαι 99% σίγουρος ότι τα τηλεφωνήματά μου υπεκλάπησαν κατά την περίοδο μέχρι το 2005- 2006» ανέφερε ο Τζον Γέιτς, υπαρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, μιλώντας σε ακροαματική διαδικασία της βουλής σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο κ. Γέιτς πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να υπέκλεπτε τα τηλεφωνήματά του και ότι δεν υπάρχουν πλέον σχετικά στοιχεία.