ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικά «πυρά» κατά Κίνας-Ρωσίας

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2011, 12:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γαλλικά «πυρά» κατά Κίνας-Ρωσίας
Facebook Twitter Whatsapp
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ χαρακτήρισε σήμερα "επονείδιστη" τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες αντιτίθενται στην ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ χαρακτήρισε σήμερα "επονείδιστη" τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες αντιτίθενται στην ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία. Χθες, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν είχε χαρακτηρίσει "ανυπόφορη" τη "σιωπή" του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις βιαιότητες στη Συρία.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί ώστε τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν τη Συρία, ο γάλλος υπουργός Αμυνας είπε ότι πρέπει "να πεισθούν η Κίνα και η Ρωσία ότι η στάση τους είναι επονείδιστη".

"Είναι επονείδιστο διότι είναι προφανές ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κινητοποιήσει απίστευτα μέσα για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευσή του και χώρες που εξελίσσονται, όπως η Ρωσία, ή δηλώνουν ότι ανήκουν στη κοινωνία των εθνών, όπως η Κίνα, οφείλουν να αποδεχθούν τους κοινούς κανόνες: μία κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την αντιπολίτευσή της με κανόνια", είπε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία) υπέβαλαν εδώ και μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία καταδικάζει την καταστολή στη Συρία, ζητώντας την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ζεράρ Λονγκέ, "η στρατιωτική λύση δεν είναι πιθανή στη Συρία, διότι όπως φαίνεται βρισκόμαστε σε μία λογική εμφυλίου πολέμου. Συνοικία με συνοικία, σπίτι με σπίτι βρίσκονται αντιμέτωπα...η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική στην περίπτωση αυτή".

Για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού, η διεθνής κοινότητα οφείλει, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Αμυνας, να εξαντλήσει οικονομικά τη Συρία. "Ζητούμε από τους γείτονες που διαθέτουν πολιτική, οικονομική, ηθική επιρροή" επί της Συρίας, σκέφτομαι την Τουρκία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, να ασκήσει πίεση επί της γειτονικής χώρας για να πει: σταματείστε", είπε.