ΔΙΕΘΝΗ

OHE: Επιπλέον επισιτιστική βοήθεια για τρία εκατομμύρια πολιτών στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2011, 18:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
OHE: Επιπλέον επισιτιστική βοήθεια για τρία εκατομμύρια πολιτών στο Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp
Δύο έως τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο το Αφγανιστάν είναι πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον επισιτιστική βοήθεια από τον Σεπτέμβριο, μετά την ξηρασία και τη φτωχή συγκομιδή σίτου το τρέχον έτος, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.
Δύο έως τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο το Αφγανιστάν είναι πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον επισιτιστική βοήθεια από τον Σεπτέμβριο, μετά την ξηρασία και τη φτωχή συγκομιδή σίτου το τρέχον έτος, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ. Αλλά ο Μπράντλεϊ Γκέραντ, αναπληρωτής διευθυντής του WFP για τη χώρα αυτή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι επιχειρήσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν ένα έλλειμμα σχεδόν 50% στη χρηματοδότηση από δωρητές για το 2011, και θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί.

«Το Αφγανιστάν είναι ήδη μια από τις φτωχότερες και τις πιο ανασφαλείς, σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, χώρες του κόσμου. Η ανασφάλεια των τροφίμων επηρεάζει 7,3 εκατομμύρια άτομα ή το 31% του πληθυσμού», τόνισε.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το WFP βοηθά υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ο κρύος χειμώνας και οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, που έπληξαν κυρίως τους βοσκούς τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στο κέντρο και στα βόρεια της χώρας, δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα φέτος.

Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι η σοδειά του σιταριού θα είναι 28% - ή 1,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους- κάτω από την απόδοση του 2010.

Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα της κυβέρνησης και οι εισαγωγές του ιδιωτικού τομέα θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του κενού, οι ελλείψεις θα εξακολουθήσουν να είναι σοβαρές.

«Εκτιμούμε ότι 2 έως 3 εκ. άτομα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια, ξεκινώντας από τις αρχές του φθινοπώρου», πρόσθεσε ο Γκέραντ.

Συνολικά, περίπου 300.000 τόνοι σίτου θα χρειαστούν.

 Όμως, αν και το WFP είχε προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. δολαρίων ετησίως από το 2009-2011 για το Αφγανιστάν, μέχρι στιγμής φέτος έχει λάβει μόνο 198 εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς δωρητές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο σημαντικότερος, σημείωσε ο Γκέραντ.

Οι συνολικές περικοπές στον προϋπολογισμό έχουν επηρεάσει τη χρηματοδότηση της βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε, αλλά το WFP έχει μέχρι στιγμής φέτος λάβει μόνο 110 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσιγκτον για το αφγανικό της πρόγραμμα, σε σύγκριση με 365 εκατ. δολάρια το 2009.