ΔΙΕΘΝΗ

Παρέμβαση ΟΗΕ σε αντιπαράθεση Ταϊλάνδης-Καμπότζης

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2011, 12:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παρέμβαση ΟΗΕ σε αντιπαράθεση Ταϊλάνδης-Καμπότζης
Facebook Twitter Whatsapp
Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από την πρόσφατα ανακηρυχθείσα αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από έναν διαφιλονικούμενο ναό και να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες ώστε να επιλυθεί η επί δεκαετίες διαμάχη.
Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από την πρόσφατα ανακηρυχθείσα αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από έναν διαφιλονικούμενο ναό και να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες ώστε να επιλυθεί η επί δεκαετίες διαμάχη. Οι πρόσφατες εχθροπραξίες ανάμεσα στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, τον Φεβρουάριο, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 18 ανθρώπων και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων χωρικών και από τις δύο πλευρές, όταν κορυφώθηκε η ένταση με αφορμή αρχαίους ινδουιστικούς ναούς.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει ότι η κατάσταση "παραμένει ασταθής" και "ενδέχεται να επιδεινωθεί" αναφερόμενο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πέριξ του ναού και καλεί την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να ξεκινήσουν τον διάλογο.

Το δικαστήριο κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή παρατηρητών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.