ΔΙΕΘΝΗ

Στο Μιλάνο θα συνεχιστεί η εκδίκαση του «Ρούμπι-γκέιτ»

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2011, 15:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο Μιλάνο θα συνεχιστεί η εκδίκαση του «Ρούμπι-γκέιτ»
Facebook Twitter Whatsapp
Οι δικαστές του Μιλάνου απέρριψαν τις 16 ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τις οποίες ζητούσαν να μεταφερθεί η δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπι-Γκέιτ» σε ειδικό δικαστήριο υπουργών ή στο δικαστήριο της πόλης Μόντζα.
Οι δικαστές του Μιλάνου απέρριψαν τις 16 ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τις οποίες ζητούσαν να μεταφερθεί η δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπι-Γκέιτ» σε ειδικό δικαστήριο υπουργών ή στο δικαστήριο της πόλης Μόντζα. Οι δικαστές της ιταλικής συμπρωτεύουσας, αιτιολόγησαν την απόφασή της, κάνοντας αναφορά στην αρχή της «ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου».

Οι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητούσαν να μεταφερθεί η υπόθεση στο ειδικό δικαστήριο υπουργών με το σκεπτικό ότι αν υποτεθεί πως ο Μπερλουσκόνι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το έκανε στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου.

Ως εναλλακτική, για την συνέχιση της δίκης, είχαν υποδείξει την επιλογή του δικαστηρίου της Μόντζα επειδή, σύμφωνα με τις ενστάσεις τους, η βίλα του Άρκορε, βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου της Μόντζας, όχι του Μιλάνου.

Οι δικαστικοί όμως του Μιλάνου επέμειναν ότι «η τυπική και λειτουργική αρμοδιότητα» συνεχίζει να είναι δική τους, διότι ο ιταλός πρωθυπουργός «την νύχτα της 27ης Μαΐου 2010 τηλεφώνησε στον διευθυντή της αστυνομίας της ιταλικής συμπρωτεύουσας για να ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη η Ρούμπι Καρίμα, που βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση».

Την τελευταία -και νομικά δεσμευτική- απόφαση σχετικά με το σε ποιο δικαστήριο πρέπει να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, μετά από αίτημα της βουλής της Ρώμης, πρέπει να λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στο μεταξύ όμως οι δικαστές του Μιλάνου δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, προχωρώντας κανονικά στην εξέταση των μαρτύρων, και διεξάγοντας όλες τις προγραμματισμένες δικάσιμους.