ΔΙΕΘΝΗ

Mέρκελ: «Ο Καντάφι πρέπει να δικαστεί από το ΔΠΔ»

Δημοσίευση 27 Αυγούστου 2011, 15:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Mέρκελ: «Ο Καντάφι πρέπει να δικαστεί από το ΔΠΔ»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι θα πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη δήλωσε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι θα πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη δήλωσε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. "Ναι. Ο Καντάφι πρέπει να έχει μια δίκη βάσει του δικαίου, κάτι που δεν έκανε ποτέ για τους αντιτιθέμενους σε αυτόν", δήλωσε η καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση της κυριακάτικης Bild am Sonntag αν τάσσεται υπέρ μιας δίκης του Καντάφι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Μέρκελ, η χώρα της οποίας αρνήθηκε να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, δεν απέκλεισε επίσης τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών σε μια ενδεχόμενη αποστολή σταθεροποίησης του ΟΗΕ στη Λιβύη.

«Αν το ζητήσουν από εμάς, τους Γερμανούς, θα εξετάσουμε βεβαίως τί μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε στη συνέντευξή της αυτή που θα δημοσιευτεί αύριο στην Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, αλλά αποσπάσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

 Ωστόσο, σημείωσε η Μέρκελ, "η νέα λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τί είδους υποστήριξη έχει ανάγκη και πιστεύω ότι αυτό είναι πριν από όλα αρμοδιότητα του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

"Εκτός αυτού στη Γερμανία, εμείς παγώσαμε δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους του καθεστώτος Καντάφι", υπενθύμισε. "Τα χρήματα αυτά είναι στη διάθεση του πληθυσμού και μπορούν πολύ καλά να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση" της Λιβύης, σημείωσε.