ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Έλληνας στην αυστραλιανή γερουσία

Δημοσίευση 28 Αυγούστου 2011, 12:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένας Έλληνας στην αυστραλιανή γερουσία
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση, που ο επί πολλά χρόνια διευθυντής του γραφείο του Αθανάσιος Συνοδινός, θα διεκδικήσει μια θέση στην αυστραλιανή γερουσία.
Ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση, που ο επί πολλά χρόνια διευθυντής του γραφείο του Αθανάσιος Συνοδινός, θα διεκδικήσει μια θέση στην αυστραλιανή γερουσία. "Του εύχομαι καλή επιτυχία. Είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός, συγκροτημένος, πραγματιστής αλλά και οραματιστής και θα προσφέρει πολλά στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή", είπε κ. Χάουαρντ, ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας.

Το σύνολο του αυστραλιανού τύπου, επίσης, χαιρετίζει την απόφαση του κ. Συνοδινού να διεκδικήσει την θέση της πρώην υπουργού Χέλεν Κούναν, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από τη Γερουσία.

Όπως αναφέρουν οι πλέον έγκυροι αναλυτές, ο κ. Συνοδινός θεωρείται από τους πιο αξιόλογους πολιτικούς της Αυστραλίας και η παρουσία του στις τάξεις της αντιπολίτευσης θα της δώσει "νέα ώθηση και κύρος".

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Συνοδινός θα συγκρατήσει τον "ασυγκράτητο" αρχηγό της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ και θα τον "εμποδίζει" στην υιοθέτηση "λαϊκίστικης πολιτικής".

Προσθέτουν, μάλιστα, πως είναι βέβαιο πως αν ο Συνασπισμός ανέλθει στην εξουσία ο κ. Συνοδινός θα γίνει κορυφαίος υπουργός.

Με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, ο Θανάσης Συνοδινός ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, κινήθηκε επί τριάντα χρόνια στους δαιδάλους της πολιτικής σκηνής και χαρακτηρίστηκε σταδιακά, υπό την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ως ο "πλέον ισχυρός Έλληνας της Αυστραλίας", αλλά και ως "ο πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής".

Ο ίδιος δήλωσε πως αν κερδίσει μια θέση στην γερουσία θα διατηρήσει και την θέση του προέδρου του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο κ. Συνοδινός, ως ενεργό μέλος της ομογένειας επί σειρά ετών, ασχολήθηκε με καυτά θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο, κάτι που μετέπειτα συνέχισε με διακριτικότητα λόγω της πολιτικής του θέσης.

Μιλώντας για την ελληνική καταγωγή του, ο κ. Συνοδινός δήλωσε πρόσφατα:

"Γεννήθηκα στο Νιουκάστλ της Αυστραλίας το 1957.

Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, βρέθηκε στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αργότερα πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η μητέρα μου, επίσης από το Ληξούρι, ήρθε στην Αυστραλία το 1952, ενώ γνωρίζονταν από το χωριό.

Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος" λέει με χιούμορ και γελώντας. "Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά. Μου αρέσει που κρατά ακόμα το ελληνικό χρώμα, χωρίς να έχει χαλάσει από τον τουρισμό. Υπάρχουν βέβαια και συγγενείς εκεί, όπως και στην Αθήνα και στον Βόλο".

Στην Καμπέρα ήταν ενεργό μέλος και στέλεχος της εκεί ελληνικής κοινότητας πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος εξηγεί πώς έγινε:

"Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπ. Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή.

Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές. Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε.

Όταν ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός, ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων.

Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω" λέει ο κ. Συνοδινός.

Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.