ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Αφρική: Συμπλοκές στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2011, 12:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νότια Αφρική: Συμπλοκές στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ
Facebook Twitter Whatsapp
Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ ανάμεσα στην αστυνομία και τους υποστηρικτές του Τζούλιους Μαλέμα, του προέδρου του Συνδέσμου Νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), ο οποίος έχει παραπεμφθεί ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής του κόμματος.
Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ ανάμεσα στην αστυνομία και τους υποστηρικτές του Τζούλιους Μαλέμα, του προέδρου του Συνδέσμου Νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), ο οποίος έχει παραπεμφθεί ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής του κόμματος. Μερικές εκατοντάδες νέοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με αντλίες νερού, δακρυγόνα και σφαίρες από ελαστικό.

Ο Μαλέμα, 30 ετών, γνωστός για τις προκλητικές και ριζοσπαστικές δηλώσεις του, έχει παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή επειδή "έπληξε τη φήμη του ANC" και επειδή "έσπειρε τη διχόνοια" στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Όλη τη νύκτα, οι υποστηρικτές του παρέμειναν μπροστά από την έδρα του ANC. Σήμερα το πρωί, νεαροί έκαναν πορεία προς την έδρα του κόμματος, όπου γίνονται οι ακροάσεις της πειθαρχικής επιτροπής, και άρχισαν να προκαλούν τους αστυνομικούς που προστατεύουν το κτίριο.

Μολονότι ο Μαλέμα κάλεσε χθες τους οπαδούς του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αναλυτές υποστηρίζουν πως η βία είναι ενορχηστρωμένη.

"Αν πιστεύει οποιοσδήποτε πως αυτό που συμβαίνει στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ είναι αυθόρμητη ανάφλεξη, απατάται", δήλωσε ο Νικ Μπορέιν, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής. "Ο Μαλέμα είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα για να κάνει την πειθαρχική δίωξη και τη διαγραφή του από το κόμμα όσο το δυνατόν πιο δαπανηρή".

Ο Μαλέμα κατηγορείται ότι ζήτησε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη γειτονική Μποτσουάνα και χαρακτήρισε την κυβέρνηση "μαριονέτα των Αμερικανών".

Εδώ και καιρό, ο Τζούλιους Μαλέμα διατυπώνει έναν αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό λόγο. Ζητάει μεταξύ άλλων την εθνικοποίηση των ορυχείων και την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών των λευκών χωρικών χωρίς αποζημίωση.

Η πειθαρχική επιτροπή του κόμματος, ενώπιον της οποίας έχουν παραπεμφθεί μαζί του πέντε άλλα στελέχη του Συνδέσμου Νεολαίας, μπορεί να του επιβάλει ως μέγιστη ποινή τη διαγραφή από το κόμμα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Μαλέμα εμφανίζεται ενώπιον αυτού του οργάνου. Πέρυσι είχε παραπεμφεθεί σ' αυτό επειδή είχε επικρίνει με πολύ σκληρά λόγια τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.