ΔΙΕΘΝΗ

Το Wikileaks διαψεύδει ότι αποκάλυψε τις πηγές του

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2011, 21:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Wikileaks διαψεύδει ότι αποκάλυψε τις πηγές του
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος ειδικεύεται στην αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων, αρνήθηκε σήμερα ότι αποκάλυψε την ταυτότητα των πηγών του σε μια νέα σειρά αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που μόλις δημοσίευσε.
Ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος ειδικεύεται στην αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων, αρνήθηκε σήμερα ότι αποκάλυψε την ταυτότητα των πηγών του σε μια νέα σειρά αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που μόλις δημοσίευσε. Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι ορισμένα από τα 133.887 τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας από το WikiLeaks περιλαμβάνουν το όνομα των ανθρώπων που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας σε διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Αλλά το WikiLeaks χαρακτηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς "απολύτως ψευδείς".

"Είναι εντελώς αναληθές ότι οι πηγές του WikiLeaks αποκαλύφθηκαν ή θα αποκαλυφθούν. Η NYT είναι σαλιάρικη, γηραλέα και διαβολική", τονίζει στην αντίδρασή του στο Twitter το WikiLeaks.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που δημιουργείται από πηγές των οποίων η ταυτότητα θα αποκαλυφθεί στα τηλεγραφήματα που θα δημοσιευτούν από το WikiLeaks.

Tην ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, κατήγγειλαν τη δημοσίευση νέων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, δηλώνοντας ότι αυτή η ενέργεια "θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια προσώπων".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα οποιαδήποτε παράνομη αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών (...) που επιπλέον υπονομεύει τις διπλωματικές προσπάθειες μας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια προσώπων, απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύει τις προσπάθειες μας να εργαστούμε με άλλες χώρες για την επίλυση κοινών προβλημάτων", δήλωσε η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.