ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι πρόσφυγες- Η Δανία αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς

Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2011, 15:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι πρόσφυγες- Η Δανία αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς
Facebook Twitter Whatsapp
«Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε ευάλωτη κατάσταση» ζουν «σε φρικτές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και χωρίς καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους» στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" (MSF). Παράλληλα οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στενού κύκλου του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
«Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε ευάλωτη κατάσταση» ζουν «σε φρικτές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και χωρίς καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους» στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" (MSF). Παράλληλα οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στενού κύκλου του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Η MSF, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από τις 25 Φεβρουαρίου, άρχισε να παρέχει βασικές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί σε δύο περιοχές και «διαπιστώνει ότι αυτοί χρήζουν άμεσα προστασίας και βοήθειας».

Η MSF διευκρινίζει ότι περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε πλοία σε εγκαταλελειμμένη βάση των ενόπλων δυνάμεων στην Τρίπολη και σημειώνει ότι άλλοι 200 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε αγρόκτημα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στη λιβυκή πρωτεύουσα.

«Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες εκεί, είναι δηλαδή από τη Σομαλία, το Σουδάν ή άλλες αφρικανικές χώρες», εξηγεί στην ανακοίνωση της MSF ο Σάιμον Μπάροους, συντονιστής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της οργάνωσης αυτής στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την MSF, «πολλοί υποφέρουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, δερματικές ασθένειες και γαστρεντερικά προβλήματα», ασθένειες που «οφείλονται στις πολύ επισφαλείς συνθήκες στις οποίες ζουν» και «στο άγχος».

Αυτοί είπαν στην MSF ότι δεν τολμούν να εγκαταλείψουν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στους οποίους μένουν, καθώς «φοβούνται ότι μπορεί να δεχθούν επίθεση, να ξυλοκοπηθούν ή να συλληφθούν στην πόλη» και σημείωσαν ότι έχουν δεχθεί απειλές από άγνωστους ενόπλους.

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση ζητεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεων (OIM) να εγγυηθούν «την προστασία αυτών των προσφύγων και μεταναστών και να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις ανάγκες τους».

Παράλληλα οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στενού κύκλου του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και ότι ελπίζουν πως θα τους οδηγήσει στον πρώην ισχυρό άνδρα της Τρίπολης.

«Ο Νάτζι Αχρίρ συνελήφθη στις 23 Αυγούστου σε σημείο ελέγχου καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Τυνησία, έχοντας μαζί του σχεδόν 29.000 δηνάρια (περίπου 33.000 ευρώ) επάνω του», εξήγησε ο συνταγματάρχης Σάλεμ Χέρφα, στρατιωτικός που προσχώρησε στην εξέγερση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νάτζι Αχρίρ συνελήφθη στη Ζαουίγια, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, καθώς συνοδευόταν από τους δύο γιους του, τον αδελφό του και τον οδηγό του, όπως και έναν σωματοφύλακά του.

«Θα συνεχίσουμε να τον ανακρίνουμε», δήλωσε ο Χέρφα, σημειώνοντας ότι ελπίζει να τους οδηγήσει στον Καντάφι, καθώς ο Αχρίρ είναι «μέλος της φυλής του Καντάφι και πρώην επικεφαλής της φρουράς του και έχει μεταξύ άλλων επιβλέψει τις ταξιαρχίες που διοικούν οι γιοι του Καντάφι, Χάμις και Σαάντι».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην ανακοίνωση μια ημέρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, που θα γίνει στο Παρίσι με συμπροεδρεύοντες τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και παρόντα ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναμένεται να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των πρόωρων εκλογών της 15ης Σεπτεμβρίου για να παραστεί στη σύνοδο. Οι πρωθυπουργοί της γειτονικής Νορβηγίας και της Σουηδίας αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν.