ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νταβούτογλου προαναγγέλλει προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2011, 17:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Νταβούτογλου προαναγγέλλει προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο
Facebook Twitter Whatsapp
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα προσφύγει την ερχόμενη εβδομάδα στο διεθνές δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα προσφύγει την ερχόμενη εβδομάδα στο διεθνές δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η Τουρκία θα καταθέσει αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο εθνικό τουρκικό κανάλι TRT, σύμφωνα με το Ανατολή.

Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα πέντε μέτρα εναντίον του Ισραήλ που ανακοινώθηκαν χθες από την Άγκυρα, σε αντίποινα για την άρνηση του εβραϊκού κράτους να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο εννέα Τούρκων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, το Μάιο του 2010.

«Δεν πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή συνείδηση», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε επίσης ότι η στάση των ισραηλινών αρχών κινδυνεύει να τις απομονώσει από τις νέες πολιτικές δυνάμεις που γεννιούνται από την «Αραβική Άνοιξη».

«Αν το Ισραήλ επιμείνει στις παρούσες θέσεις του, θα κάνει να έλθει ένα ισχυρό αντι-ισραηλινό αίσθημα στην ημερήσια διάταξη εκείνων που στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης μάχονται τα δικά τους απολυταρχικά καθεστώτα», είπε.