ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Προβλήματα με την αξιολόγηση των αιτήσεων για άσυλο

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2011, 10:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυστραλία: Προβλήματα με την αξιολόγηση των αιτήσεων για άσυλο
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η νομική συμβουλή που της δόθηκε κάνει αδύνατη την αξιολόγηση αιτούντων άσυλο σε άλλη χώρα (offshore).
Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η νομική συμβουλή που της δόθηκε κάνει αδύνατη την αξιολόγηση αιτούντων άσυλο σε άλλη χώρα (offshore). Η κυβέρνηση ζήτησε τη νομική συμβουλή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε άκυρη την συμφωνία της με την Μαλαισία για την ανταλλαγή προσφύγων.

Μια απόφαση που συντάραξε την κυβέρνηση με πολλούς να ζητούν την απομάκρυνση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ η οποία τονίζει πάντως σε όλους τους τόνους ότι παραμένει στην θέση της και θα ηγηθεί του Εργατικού κόμματος στις εκλογές του 2013 αν και πολλοί εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα και πως η κυβέρνηση μειοψηφίας «δεν θα αντέξει πάνω από μερικούς μήνες».

Λόγω της απόφασης, περίπου 300 αιτούντες άσυλο, που ήταν να μεταφερθούν στη Μαλαισία, παραμένουν στο Νησί των Χριστουγέννων έως ότου «ξεκαθαριστεί η κατάσταση».

Ο υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν έδωσε στη δημοσιότητα τη νομική συμβουλή που δόθηκε στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Τετάρτης.

«Η νομική συμβουλή μας λέει ξεκάθαρα πως δεν μπορούμε να αξιολογούμε αιτούντες άσυλο στη Μαλαισία αλλά ούτε και σε άλλες χώρες όπως το Ναουρού και η Παπούα Νέα Γουϊνέα» είπε ο κ. Μπόουεν.

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβερνήσεων Χάουαρντ, για να εμποδίζονται οι αιτούντες άσυλο να έρχονται στην Αυστραλία αποφασίστηκε η αξιολόγησή τους κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια να γίνονται δεκτοί ως πρόσφυγες, γινόταν σε κέντρο κράτησης του Ναουρού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έφταναν στην Αυστραλία.