ΔΙΕΘΝΗ

Αραβικός Σύνδεσμος: Στηριξη στην Αγκυρα για τη διένεξη με το Ισραήλ

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2011, 17:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αραβικός Σύνδεσμος: Στηριξη στην Αγκυρα για τη διένεξη με το Ισραήλ
Facebook Twitter Whatsapp
Επικρίσεις κατά της έκθεσης του ΟΗΕ για τη ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στις 31 Μαΐου 2010 διατύπωσε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην Αγκυρα αναφορικά με τη τουρκοϊσραηλινή διένεξη.
Επικρίσεις κατά της έκθεσης του ΟΗΕ για τη ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στις 31 Μαΐου 2010 διατύπωσε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην Αγκυρα αναφορικά με τη τουρκοϊσραηλινή διένεξη. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός γραμματέας της παναραβικής οργάνωσης, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι μια τέτοια έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ. Η επιτροπή έρευνας «δεν εξέτασε αν ο αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος ή όχι, αλλά στήριξε την εργασία της στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως συζήτησε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, και κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες «να υποστηρίξουν το τουρκικό διάβημα» στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) της Χάγης.

Η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, θεωρεί πως ο ισραηλινός στρατός κατέφυγε σε «υπερβολική και παράλογη» βία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, η οποία κόστισε τη ζωή σε εννέα τούρκους επιβάτες, αλλά έκρινε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλει το Ισραήλ εναντίον της λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην ’γκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις, για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη.