ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Επίθεση στη Χάμα, δύο νεκροί στη Χομς

Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2011, 12:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία: Επίθεση στη Χάμα, δύο νεκροί στη Χομς
Facebook Twitter Whatsapp
Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας στη Χομς, επίσης στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας στη Χομς, επίσης στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Περισσότερα από 30 στρατιωτικά οχήματα και οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί επιδρομή στη Χάμα και σφοδροί πυροβολισμοί ακούγονταν στην πόλη", δήλωσε ο Όμαρ Ιντλεμπί, εκπρόσωπος των Τοπικών Επιτροπών Συνεργασίας, ενός από τα κινήματα που αμφισβητούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στο μεταξύ, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ Μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα πως η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα αποδυναμωθεί παρά την αιματηρή καταστολή που ασκείται εναντίον αυτού του κινήματος.

"Τα φονικά είναι σχεδόν καθημερινά. Όμως είναι σαφές ότι ο συριακός λαός δεν θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του", δήλωσε ο σεΐχης Χαμάντ.

"Το θέμα είναι πώς θα βγει η Συρία απ' αυτό το εσωτερικό αδιέξοδο", πρόσθεσε ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει στα τέλη Αυγούστου "στείρα" την πολιτική καταστολής στη Συρία και είχε καλέσει τη Δαμασκό να προχωρήσει σε σημαντικές και ταχείες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού της.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την ανακοίνωση, χθες, από τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Άραμπι ότι η Δαμασκός δέχθηκε να μεταβεί αυτός ο τελευταίος στη Συρία, πιθανόν μέσα στην εβδομάδα, για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο από την κρίση στη χώρα αυτή, όπου η καταστολή των διαδηλώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Κατάρ διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τη Δαμασκό μέχρι που το Αλ-Τζαζίρα, το δορυφορικό δίκτυο με έδρα την Ντόχα, επικρίθηκε έντονα από τις συριακές αρχές για τον τρόπο που κάλυπτε την εξέγερση στη Συρία. Η Δαμασκός εκτιμούσε πως το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδιδε υπερβολές σχετικά με τα γεγονότα.

Αναφερόμενος εξάλλου στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο σεΐχης Χαμάντ επιβεβαίωσε στο Αλ-Τζαζίρα την υποστήριξη του Κατάρ στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που είναι μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ και ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

"Υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ δεν εκτιμά. Όμως το Ισραήλ θεωρεί πλέον ότι η εγκαθίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης είναι πιο επικίνδυνη από τη Χαμάς", δήλωσε ο Αλ-Θάνι.