ΔΙΕΘΝΗ

Iσραηλινοί τουρίστες «κρατούμενοι» στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2011, 13:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Iσραηλινοί τουρίστες «κρατούμενοι» στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης
Facebook Twitter Whatsapp
Περίπου 40 ισραηλινοί τουρίστες κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν όταν αποβιβάστηκαν σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Περίπου 40 ισραηλινοί τουρίστες κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν όταν αποβιβάστηκαν σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. "Οι επιβάτες που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας με πτήση της εταιρείας Turkish Airlines οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας-ένας, αφού τους κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους", ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Ιλάνα Στάιν και Γιγκάλ Πάλμορ.

"Έπειτα από μιάμιση ώρα, μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν", διευκρίνισε η Στάιν. "Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση", πρόσθεσε.

"Είναι ασυνήθιστο. Δεν ξέρουμε τι βρίσκεται από πίσω και προσπαθούμε να το πληροφορηθούμε", δήλωσε ο Πάλμορ.

Ερωτηθέντες από ισραηλινούς ραδιοσταθμούς, ορισμένοι επιβάτες είπαν ότι τους χώρισαν από τους άλλους επιβάτες χωρίς να τους δώσουν εξηγήσεις και ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους.

Το επεισόδιο αυτό συνέβη τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία μιας σειράς αντιποίνων έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιδρομή (9 νεκροί) σ' ένα τουρκικό οχηματαγωγό από τούρκους κομάντο στις 31 Μαΐου 2010. Το οχηματαγωγό μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τον πρώην στρατηγικό σύμμαχό της.

Η Τουρκία ήταν για καιρό ένας από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί (περισσότεροι από 500.000 την επισκέφθηκαν το 2008).

Όμως ο αριθμός αυτός βρίσκεται έκτοτε σε συνεχή πτώση λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.