ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Θα αυξήσουμε τη ναυτική μας παρουσία στη Μεσόγειο»

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2011, 14:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ερντογάν: «Θα αυξήσουμε τη ναυτική μας παρουσία στη Μεσόγειο»
Facebook Twitter Whatsapp
Για αύξηση της παρουσίας του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των δημοσιογράφων και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για αύξηση της παρουσίας του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των δημοσιογράφων και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ εκ μέρους του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Ερντογάν είπε: "η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στο θέμα αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", η οποία υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των μέτρων αυτών "η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου".

Η εφημερίδα κάνει λόγο για "επιχείρηση Μπαρμπαρός" και αναφέρει ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Αδριατική.

Η "Σαμπάχ" υποστηρίζει ότι "υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για πιο ενεργό δράση της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας". Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.