ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τουρκ: «Μετά την Κροατία, το Μαυροβούνιο στην Ε.Ε.»

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2011, 14:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ντ. Τουρκ: «Μετά την Κροατία, το Μαυροβούνιο στην Ε.Ε.»
Facebook Twitter Whatsapp
Την ισχυρή στήριξη της Σλοβενίας στις προσπάθειες του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς, εξέφρασε ο Σλοβένος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα.
Την ισχυρή στήριξη της Σλοβενίας στις προσπάθειες του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς, εξέφρασε ο Σλοβένος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα. Ο κ. Τουρκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Μαυροβούνιο θα είναι η πρώτη χώρα, δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που θα γίνει μέλος της ΕΕ, μετά την Κροατία.

«Έρχομαι μ' ένα και μοναδικό μήνυμα: το Μαυροβούνιο θα είναι το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Τουρκ, μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

«Με την Κροατία να ολοκληρώνει την ενταξιακή διαδικασία, είναι τώρα ώρα για το Μαυροβούνιο να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο κ. Τουρκ σημείωσε ότι η Σλοβενία θα βοηθήσει το Μαυροβούνιο στη διαδικασία και ότι θα υπάρξει συνεργασία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς ευχαρίστησε τη Σλοβενία για τη στήριξη, εξέφρασε ικανοποίηση για τις σχέσεις των δύο χωρών και αναφέρθηκε στα σχέδια για τη συγκρότηση μεικτής επιχειρηματικής επιτροπής.

Πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση, οι δύο πρόεδροι συμμετείχαν σε επιχειρηματικό φόρουμ Σλοβενίας-Μαυροβουνίου, στο Μίλοτσερ. Στις εργασίες συμμετείχαν 160 εκπρόσωποι εταιρειών από το Μαυροβούνιο και 109 εκπρόσωποι 92 σλοβενικών εταιρειών.

Ο κ. Τουρκ είπε ότι πρόκειται για τη πολυπληθέστερη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τη Σλοβενία, μετά από εκείνη που επισκέφθηκε τη Ρωσία.

Στη συνάντηση του Σλοβένου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ίγκορ Λούκσιτς εκφράστηκε από κοινού ικανοποίηση για τον τρόπο και τη δυναμική, με την οποία αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό και πολιτικό πλάνο.

Οι κ.κ. Τουρκ και Λούκσιτς εκτίμησαν θετικά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την οικονομική συνεργασία και συζήτησαν για την περαιτέρω προώθηση της σύνδεσης των δύο οικονομιών κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και της γεωργίας.