ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο στηρίζει την ένταξη ενός Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2011, 12:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Πεκίνο στηρίζει την ένταξη ενός Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα πως υποστηρίζει το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «απαράγραπτο νόμιμο δικαίωμα» των Παλαιστινίων και ότι συνιστά ένα παράγοντα ειρήνης στην περιοχή.
Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα πως υποστηρίζει το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «απαράγραπτο νόμιμο δικαίωμα» των Παλαιστινίων και ότι συνιστά ένα παράγοντα ειρήνης στην περιοχή. «Αντιλαμβανόμαστε, σεβόμαστε και υποστηρίζουμε το παλαιστινιακό σχέδιο να υποβληθεί το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου.

Ελλείψει προοπτικής να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προτίθεται να παρουσιάσει το παλαιστινιακό αίτημα στις 20 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν απειλήσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος είναι απαράγραπτο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε η Τζιανγκ. "Θα φέρει επίσης μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, ο Γου Σίκε, είχε ήδη ενημερώσει την Παλαιστινιακή Αρχή ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης ενός Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, είχε μεταδώσει στα τέλη Αυγούστου το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι θα έχουν την υποστήριξη "περισσότερων από 150 χωρών", από τα 192 μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ.