ΔΙΕΘΝΗ

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζητεί από το Νίγηρα να εμποδίσει τη διαφυγή του Καντάφι

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2011, 16:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζητεί από το Νίγηρα να εμποδίσει τη διαφυγή του Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης θα ζητήσει από το Νίγηρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων των δύο χωρών και να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια από μέρους του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ή μελών της οικογένειάς του να εισέλθουν στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Φάτχι Μπάτζα, αξιωματούχος αρμόδιος για πολιτικά θέματα στο Συμβούλιο, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης θα ζητήσει από το Νίγηρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων των δύο χωρών και να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια από μέρους του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ή μελών της οικογένειάς του να εισέλθουν στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Φάτχι Μπάτζα, αξιωματούχος αρμόδιος για πολιτικά θέματα στο Συμβούλιο, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα. «Μια αντιπροσωπεία θα μεταβεί (σήμερα) Τετάρτη στο Νίγηρα για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Νίγηρα και τον υπουργό Εξωτερικών. . . σχετικά με την ασφάλεια την συνόρων μας, καθώς και για να ζητήσει να εμποδιστεί οποιαδήποτε διείσδυση στρατιωτών του Καντάφι στο Νίγηρα και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια του Καντάφι ή της οικογένειάς του να διαφύγουν προς το Νίγηρα», είπε ο Μπάτζα.

Την απόφαση να σταλεί η αντιπροσωπεία στο Νίγηρα πήρε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, δεύτερος τη τάξει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, και «η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει εντός ωρών για να πάει μέσω Τυνησίας στο Νίγηρα», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι συγγενείς του Καντάφι διέφυγαν αφού υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσό -- ιδίως από την κεντρική τράπεζα της Σύρτης --, τονίζοντας πως «θέλουμε να ανακτήσουμε τα χρήματα αυτά».

Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Καντάφι οι οποίοι βρίσκονται στο Νίγηρα πρέπει να εκδοθούν στη Λιβύη, επισήμανε ακόμα.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα, Αμπντού Λαμπό, δήλωσε ότι οι αρχές επέτρεψαν την είσοδο σε περίπου δέκα πρόσωπα κοντά στον πρώην λίβυο ηγέτη «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή παρουσία του ίδιου του Καντάφι στο Νίγηρα, απάντησε «υπάρχουν φήμες, επίσημα όμως και βάσει των πληροφοριών που έχουμε, ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν βρίσκεται στην επικράτεια του Νίγηρα».

Σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων, ο Νίγηρας έχει διαβεβαιώσει ότι εάν στο έδαφός του βρίσκονται μέλη του καθεστώτος που καταζητεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τους μεταχειριστεί «βάσει των συνθηκών που ισχύουν». Ο Νίγηρας έχει κυρώσει τη συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Στο μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφοπλίσει τους εξεγερμένους που ανέτρεψαν το καθεστώς του Καντάφι αγοράζοντας τον οπλισμό τους και καλώντας τους να ενταχθούν στο στρατό της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο Μανσούρ Σάιφ αλ Νασρ, απεσταλμένος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο Παρίσι.

Η Λιβύη είναι γεμάτη όπλα, περιλαμβανομένων φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων που εκλάπησαν από τις οπλαποθήκες του καθεστώτος στην διάρκεια του εξάμηνου εμφυλίου. Ορισμένοι από τους πυραύλους αυτούς πιστεύεται ότι κατέληξαν στο Μαλί, κάτι που επιτείνει τους φόβους γειτονικών κυβερνήσεων και Δυτικών κρατών πως θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), η οποία διαθέτει βάσεις στο βόρειο Μαλί.

«Μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια, θα ανακτήσουμε όλα τα όπλα», είπε ο Αλ Νασρ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι υφίσταται «ένα σχέδιο για να αγοράσουμε τα όπλα». Ήδη, πρόσθεσε, μια επιτροπή στην Τρίπολη καταρτίζει καταλόγους των όπλων και εκδίδει άδειες για τους κατόχους τους.
Στους νεαρούς μαχητές, που δεν θέλουν να αφοπλιστούν, «θα προσφέρουμε την δυνατότητα να ενταχθούν στις τάξεις του στρατού», πρόσθεσε ο αλ Νασρ.

Πάντως, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι να πείσει τους πιστούς στον Καντάφι μαχητές οι οποίοι βρίσκονται σε θύλακες όπως οι πόλεις Μπάνι Ουάλιντ, η Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, και Σέμπχα, στο νότο, να παραδοθούν.

Το πού βρίσκεται ο Καντάφι παραμένει ανεξακρίβωτο. Ο Ανίς Σαρίφ, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των εξεγερμένων, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι ο Καντάφι είναι «παγιδευμένος σε μια περιοχή με ακτίνα 60 χιλιομέτρων που έχουν περικυκλώσει οι δυνάμεις (των εξεγερμένων)». Δεν είπε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η περιοχή, πάντως δήλωσε ότι οι μαχητές των εξεγερμένων ετοιμάζονται να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν.

Ο αλ Νασρ απέφυγε να σχολιάσει το πού βρίσκεται ο Καντάφι, περιοριζόμενος να εκτιμήσει πως παραμένει στη Λιβύη.

Εξ άλλου, ανέφερε πως οι ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα μεταβούν στην Τρίπολη «τις επόμενες ημέρες, ακόμα και εντός αυτής της εβδομάδας».