ΔΙΕΘΝΗ

Σέρβοι απέκλεισαν τους οδικούς άξονες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2011, 14:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σέρβοι απέκλεισαν τους οδικούς άξονες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου
Facebook Twitter Whatsapp
Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν, σήμερα το πρωί, όλους τους οδικούς άξονες στην περιοχή.
Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν, σήμερα το πρωί, όλους τους οδικούς άξονες στην περιοχή. Οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα λίγο μετά τον αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα-Ριμπάριτσα, στην περιοχή Ζούπτσε από την αστυνομία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη δολοφονίας μέλους της ειδικής αστυνομίας του Κοσόβου, στο Ζούμπιν Πότοκ, στο τέλος Ιουλίου.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το οδόφραγμα της Eulex, οι Σέρβοι κατέλαβαν το οδόστρωμα με τα οχήματά τους.

Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμίρ Πάντιτς δήλωσε ότι οι πολίτες με δική τους πρωτοβουλία οργανώθηκαν κι έστησαν οδοφράγματα σε όλους τους οδικούς άξονες στο βόρειο Κόσοβο.

Ο κ. Πάντιτς υποστήριξε ότι οι επικεφαλής των δήμων στο βόρειο Κόσοβο «δεν ελέγχουν την κατάσταση» και ότι δεν μπορεί να πει, αν τα οδοφράγματα θα απομακρυνθούν μετά από μία ώρα.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη, αλλά τεταμένη, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 48ωρου, Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου αρκετές φορές έστησαν και απομάκρυναν τα οδοφράγματα από δρόμους της περιοχής.

Τα ξημερώματα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, με πέτρες απέκλεισαν το δρόμο στην περιοχή Ρουντάρ στο δήμο Ζβέτσαν, επειδή, όπως ανέφεραν, είχαν πληροφορίες ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσόβου, με τη βοήθεια της αστυνομίας, θα αναλάμβανε τον έλεγχο υποσταθμού στο Βάλατς. Όταν αυτό δεν συνέβη, τα εμπόδια απομακρύνθηκαν από το οδόστρωμα.

Επίσης, σήμερα τα ξημερώματα Σέρβοι απέκλεισαν οδικούς άξονες, μεταξύ των οποίων το δρόμο Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα - Ζβέτσαν, επειδή είχαν πληροφορίες ότι πρόκειται να συλληφθούν κάτοικοι της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου B92.

Ωστόσο, έως τις 5 το πρωί δεν υπήρξε επιχείρηση της αστυνομίας και τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.

Σήμερα το πρωί, εργαζόμενοι στο σερβικό δικαστικό σύστημα προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και προειδοποίησαν ότι «η Eulex υπερέβη τα όρια της ουδετερότητας και εφαρμόζει το ποινικό δίκαιο της αποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσόβου και χρησιμοποιεί για επικυρώσεις πράξεων τις σφραγίδες του Κοσόβου».

 Ο ανώτατος εισαγγελέας Μίλαν Μπίγκοβιτς δήλωσε στη διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ότι η Eulex εδώ και δύο μήνες εφαρμόζει τους νόμους του Κόσοβου, που υιοθέτησε η Βουλή του Κοσόβου μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο κ. Μπίγκοβιτς είπε ότι με τη σερβική κοινότητα και το Βελιγράδι, το 2008 επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προβλέπει την εφαρμογή των νόμων της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) και όχι του Κοσόβου.

 Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στη δικαιοσύνη- δικαστές, εισαγγελείς και διοικητικοί υπάλληλοι- με ειρηνικές συγκεντρώσεις μάχονται για τα νόμιμα δικαιώματά τους και για την επιβίωση της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο.

Το δικαστήριο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο οποίο προς το παρόν εργάζονται μόνον διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές, άρχισε και πάλι να λειτουργεί στο τέλος του 2008.

Το δικαστήριο είχε κλείσει για 7,5 μήνες, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ μονάδων των διεθνών δυνάμεων και Σέρβων.

Στα επεισόδια είχε σκοτωθεί ένας Ουκρανός αστυνομικός και είχαν τραυματιστεί 64 αστυνομικοί της UNMIK, 24 στρατιώτες της KFOR και περίπου 100 Σέρβοι διαδηλωτές.