ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η ΕΕ πρέπει να διασώσει τα μέλη της

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2011, 19:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρωσία: Η ΕΕ πρέπει να διασώσει τα μέλη της
Facebook Twitter Whatsapp
Η ΕΕ πρέπει να επιλύσει τα οξυμμένα οικονομικά της προβλήματα και να διασώσει τις χώρες - μέλη της, που κινδυνεύουν, όπως η Ελλάδα, που συζητάται αυτήν την περίοδο, διαφορετικά θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες, εκτιμά με δηλώσεις του ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού Β.Πούτιν και υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος φέρεται και ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας επί μιας νέας προεδρίας Πούτιν.
Η ΕΕ πρέπει να επιλύσει τα οξυμμένα οικονομικά της προβλήματα και να διασώσει τις χώρες - μέλη της, που κινδυνεύουν, όπως η Ελλάδα, που συζητάται αυτήν την περίοδο, διαφορετικά θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες, εκτιμά με δηλώσεις του ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού Β.Πούτιν και υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος φέρεται και ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας επί μιας νέας προεδρίας Πούτιν. "Θεωρώ ότι η ΕΕ πρέπει να ενωθεί γύρω από τη διάσωση των χωρών της. Η επίδειξη αδυναμίας ή η "παράδοση" κάποιας από τις χώρες θα δημιουργήσει νέους συστημικούς κινδύνους", δήλωσε ο κ. Κούντριν μιλώντας σε διάσκεψη για την 20ετία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία.

Κατά τον Α.Κούντριν σε περίπτωση, που η ΕΕ δεν επιτύχει να ενωθεί γύρω από την επίλυση προβλημάτων μεμονωμένων χωρών, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη βαθιά της κρίση.

Αναφερόμενος σε παλαιότερη πιο αισιόδοξη πρόβλεψή του στις αρχές Ιουνίου περί 25% πιθανού κινδύνου να ξεσπάσει ένα νέο δεύτερο κύμα κρίσης, ο κ. Κούντριν διαπίστωσε ότι σήμερα η κατάσταση χειροτέρευσε αρκετά, γι' αυτό και δίνει μεγαλύτερο ποσοστό πιθανότητας για μια νέα κρίση, καθώς "τα παλαιά προβλήματα δεν επιλύθηκαν πλήρως, αλλά εκδηλώθηκαν τώρα πολύ οξύτερα και ο κινητήρας της αμερικανικής οικονομίας δεν δούλεψε".

Σχετικά με τις ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν άλλαξαν το οικονομικό τους μοντέλο, γι' αυτό και η κατάσταση θυμίζει "τον άρρωστο που παίρνει ορό".

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κούντριν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τη χορήγηση δανείου, σε απάντηση σχετικής αίτησης της κυπριακής κυβέρνησης, απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο μέγεθος του ρωσικού δανείου, το οποίο ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα έχει μέγεθος 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,5% για διάρκεια πενταετίας.