ΔΙΕΘΝΗ

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορούνται Κανταφικοί-εξεγερμένοι

Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2011, 08:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Για εγκλήματα πολέμου κατηγορούνται Κανταφικοί-εξεγερμένοι
Facebook Twitter Whatsapp
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη, αλλά και τους αντάρτες που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για παραβιάσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν επίσης εγκλήματα πολέμου.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη, αλλά και τους αντάρτες που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για παραβιάσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν επίσης εγκλήματα πολέμου. Στην 122 σελίδων έκθεσή της , στην οποία αναφέρονται περιπτώσεις παραβιάσεων από το καθεστώς Καντάφι, η οργάνωση επισημαίνει πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να διαθέτει τα μέσα για να απαγγείλει κατηγορίες στους αντάρτες που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Το ΕΜΣ έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ελέγχει τους μαχητές της αντιπολίτευσης και τις ομάδες αυτοπροστασίας που ευθύνονται για σοβαρές επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου, αλλά φαίνεται απρόθυμο να τους καταστήσει υπεύθυνους", τονίζει η Αμνηστία.

"Οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στους οποίους η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της, καταδίκασαν τις παραβιάσεις αυτές, αλλά συχνά υποβάθμισαν το μέγεθος και τη σοβαρότητά τους", υπογραμμίζει η οργάνωση.

"Οι μαχητές της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές τους έχουν απαγάγει, κρατήσει παράνομα, βασανίσει και σκοτώσει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, που θεωρούνταν πιστά στον Καντάφι, έχουν συλλάβει στρατιώτες και ξένους για τους οποίους πίστευαν ότι είναι μισθοφόροι", συνεχίζει η οργάνωση.

Η Αμνηστία φέρνει ως παράδειγμα ένα περιστατικό, στην αρχή της εξέγερσης, όταν ορισμένοι στρατιώτες του Καντάφι συνελήφθησαν από τους αντάρτες και "ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου και τουλάχιστον τρεις από αυτούς κρεμάσθηκαν".

Οι υπεύθυνοι του ΕΜΣ έκαναν ελάχιστα πράγματα για να διορθώσουν την λανθασμένη εντύπωση ότι όποιος άντρας κατάγεται από την υποσαχάρια Αφρική είναι μισθοφόρος, καταγγέλλει η Αμνηστία. Η οργάνωση πάντως επισημαίνει πως τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η αντιπολίτευση είναι "μικρότερης κλίμακας" από αυτά του καθεστώτος Καντάφι.

Η έκθεση της Αμνηστίας με τίτλο "The Battle for Libya: Killings, Disappearances and Torture" είναι το πιο πρόσφατο λεπτομερές ντοκουμέντο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

"Η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αποκηρύξει κάθε παραβίαση που διαπράχθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και να θεσπίσει νέους κανόνες, θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καρδιά του προγράμματός της", είπε ο Κλαούντια Κορντόνε, μέλος της γενικής διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας.