ΔΙΕΘΝΗ

Η Τζάκι, ο «κακός» Ντε Γκολ και οι «σιχαμεροί Γάλλοι»

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2011, 11:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Τζάκι, ο «κακός» Ντε Γκολ και οι «σιχαμεροί Γάλλοι»
Facebook Twitter Whatsapp
Η Τζάκι Κένεντι δεν συμπαθούσε τον στρατηγό Ντε Γκολ, τον οποίο θεωρούσε «κακό», ούτε τους Γάλλους που χαρακτήριζε εγωιστές, σύμφωνα με εμπιστευτικές δηλώσεις της το 1964, αποσπάσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Τζάκι Κένεντι δεν συμπαθούσε τον στρατηγό Ντε Γκολ, τον οποίο θεωρούσε «κακό», ούτε τους Γάλλους που χαρακτήριζε εγωιστές, σύμφωνα με εμπιστευτικές δηλώσεις της το 1964, αποσπάσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όταν παντρεύτηκα τον Τζακ, ο ντε Γκολ ήταν ο ήρωάς μου», είχε δηλώσει η Τζάκι στον ιστορικό Άρθουρ Σλέσινγκερ. Όμως στην πραγματικότητα «ήταν τόσο κακός!», πρόσθεσε η ίδια όταν αναφερόταν στην επίσκεψή της στη Γαλλία το 1961, τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του Τζον Κένεντι στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η Τζάκι, που μιλούσε πολύ καλά γαλλικά αφού είχε σπουδάσει ένα χρόνο στη Σορβόννη όταν ήταν 20 ετών, δεν αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη ευγένεια τους Γάλλους. «Σιχαίνομαι τους Γάλλους», είχε εξομολογηθεί. «Δεν υπάρχει ούτε ένας Γάλλος, ίσως με εξαίρεση δύο απλών ανθρώπων, που να είναι ευγενής. Δεν σκέπτονται παρά μόνο τον εαυτό τους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αποσπάσματα των συνομιλιών αυτών της 34χρονης τότε Τζάκι με τον Σλέσινγκερ μεταδόθηκαν από το ABC. Οι συνομιλίες έχουν διάρκεια περισσότερες από οκτώ ώρες και έγιναν τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963.

Ο Ντε Γκολ δεν είναι η μόνη πολιτική προσωπικότητα εναντίον της οποίας στρέφεται η Τζάκι. Για την Ιντιρα Γκάντι είχε πει ότι είναι μια γυναίκα «πικρόχολη, αριβίστρια, φρικτή» και δεν έκρυβε τις αμφιβολίες της για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για τον οποίο αποκαλύπτει ότι είχε πει στον σύζυγό της ότι «είναι ασήμαντος».

Επίσης διηγείται ότι ο Τζον Κένεντι ήταν «ανήσυχος για την χώρα» με την ιδέα ότι θα μπορούσε να τον διαδεχτεί ο αντιπρόεδρός του Λίντον Τζόνσον.

Η Τζάκι Κένεντι πέθανε το 1994, χωρίς να έχει γράψει ποτέ τα απομνημονεύματα της. Οι συνομιλίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα με τη συγκατάθεση της κόρης της Καρολάιν Κένεντι με αφορμή την 50η επέτειο από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον πατέρα της.

Αποτελούν επίσης το θέμα βιβλίου που κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ με τίτλο «Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy». Το ABC θα δημοσιοποιήσει και άλλα αποσπάσματα σήμερα.