ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αδυνατεί η Β. Κορέα να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2011, 18:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΟΗΕ: Αδυνατεί η Β. Κορέα να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού
Facebook Twitter Whatsapp
Η Βόρεια Κορέα αδυνατεί να καλύψει μόνη της τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της παρά τις "καλύτερες κλιματικές συνθήκες", δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος η οποία επέστρεψε από τετραήμερη αποστολή στη χώρα αυτή.
Η Βόρεια Κορέα αδυνατεί να καλύψει μόνη της τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της παρά τις "καλύτερες κλιματικές συνθήκες", δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος η οποία επέστρεψε από τετραήμερη αποστολή στη χώρα αυτή. «Η χώρα αυτή είναι δομικά φτωχή και υπανάπτυκτη. Ακόμη και με την καλύτερη θέληση του κόσμου και τις καλύτερες κλιματικές συνθήκες, η Βόρεια Κορέα δεν θα καταφέρει να θρέψει τον πληθυσμό της μόνη της», επεσήμανε η Έιμος.

Η ίδια επισήμανε ότι το ένα τρίτο των παιδιών μικρότερα των 5 ετών υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό και ότι στα βόρεια της χώρας το ποσοστό φτάνει το 45%.

Το βορειοκορεάτικο καθεστώς ασκεί στενό έλεγχο στις κινήσεις των μελών του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων αρωγής, όμως οι περιορισμοί έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της αυξανόμενης έλλειψης σε τρόφιμα.
Η Έιμος κάλεσε τους δωρητές να φανούν πιο γενναιόδωροι. "Υπάρχουν πραγματικές ανάγκες εκεί, δεν μπορείτε να αφήσετε τον πληθυσμό να υποφέρει", δήλωσε επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Κορέα έλαβε μόλις το 34% της βοήθειας που είχε ζητήσει τον Απρίλιο και η οποία ανέρχεται σε 73 εκατομμύρια δολάρια.

Στη χώρα έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, όμως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια.

Πριν το ταξίδι της η Έιμος είχε επισημάνει ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 24 εκατομμύρια.